Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Alexander Clemenson, Medveten Konsumtion: Nu måste partierna ta miljö på allvar

    Det har gått ett par veckor sedan valet till EU-parlamentet. Länge såg det ut som att miljöfrågorna skulle, precis som under valrörelsen 2010, ignoreras av många politiska partier liksom av media. Men helt plötsligt hände det något. I sluttampen av valrörelsen blev miljöfrågorna plötsligt stora valfrågor.
    Flera undersökningar visade att väljarna rankade miljön som den viktigaste EU-frågan, vilket gjorde att media började uppmärksamma den. När miljödebatten väl kom igång var den – som Dagens Nyheter skrev på sin ledarsida – brännande, uppfriskande och konfliktfylld mark.
    Jag tycker att EU-parlamentsvalet visar att flera politiska partier, men även media, har en hemläxa att göra. Väljarna har med klar och tydlig röst visat att miljöfrågorna är viktiga för dem. De partier som lyfte dessa frågor gick det bra för. Miljöpartiet, som var det parti som tydligast kommunicerade att det vill prioritera klimatfrågan i EU, blev det näst största partiet. I Stockholm, Göteborg och Uppsala blev partiet störst. Det är historiskt och alldeles uppenbart att väljarna tar miljöfrågorna på största allvar.
    Det är dags att inse att alla ansvarstagande partier måste ha en seriös klimat- och miljöpolitik och kommunicera den för väljarna. Det verkar inte längre gå att som företrädare från Moderaterna gjorde i EU-parlamentsvalet, nämligen att avvisa klimatåtgärder såsom dyrare utsläppsrätter och bindande mål på klimatområdet utan att lägga fram egna förslag på hur man ska göra istället.
    Inom Moderaterna, valets stora förlorare, har det efter valet startats en diskussion om att partiet måste börja lyfta miljöfrågorna. Det är bra. Men andra företrädare från partiet säger att valdebatten var till partiets nackdel på grund av att den handlade om ”enstaka frågor” och inte om de ”stora framtidsfrågorna” jobb och ekonomi. Det är bara att konstatera att partier som anser att planetens och allas vår överlevnad inte är stora framtidsfrågor har en lång väg att gå.
    Flera studier visar att svenskarna rankar miljöfrågorna som mycket viktiga. Varje år släpper SOM-institutet vid Göteborgs Universitet statistik över vad svenskarna tycker i samhällsfrågor. I undersökningen som släpptes 2013 finns tre miljöfrågor på topp fem-listan över vad svenskarna oroar sig mest över: 1. Miljöförstöring, 2. Organiserad brottslighet, 3. Stor arbetslöshet, 4. Förändringar i jordens klimat, 5. Försämrad havsmiljö.
    Andra studier visar också att svenskarna anser att det är mycket viktigt att vi i Sverige sätter in åtgärder för att göra något åt klimatförändringarna. Svenskarnas beredskap att minska sina egna utsläpp av växthusgaser ligger överlag på en mycket hög nivå. Av stockholmarna är det 79 procent som ofta eller ibland oroar sig för miljöproblemen.
    Mot bakgrund av detta är det inte underligt att svenskarna intresserar sig för hur de politiska partierna vill ta ansvar för klimatet och miljön. När frågorna debatteras i media och politiska debatter kan väljarna avgöra vilka skiljelinjerna och konflikterna är och rösta utifrån det. Här vilar ett tungt ansvar på att media fortsätter lyfta miljöfrågorna inför valet.
    Frågan är nu om de politiska partierna och media kommer att bli bättre på att konsekvent lyfta miljöfrågorna inför riksdagsvalet i september? Eller kommer debatten återigen snart handla om snäva plånboksfrågor, snarare än ansvarstagande för vår gemensamma jord?
    Alexander Clemenson, generalsekreterare för Medveten Konsumtion

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.