Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Anna Albinsson, Telge Energi: Solkraft, ja tack!

  Solkraft är en förnyelsebar energikälla, alltså en energikälla som inte tar slut på jordens resurser, precis som kraften från vind och vatten. I Sverige finns goda förutsättningar för produktion av el från dessa energikällor och ju fler som köper desto billigare blir det.

  För att klimatet och miljön ska ha en chans att hänga med in i framtiden så måste förbrukningen av ren el från förnybara källori öka i förhållande till smutsig el från kolkraft. Det är ingen hemlighet utan något som de flesta känner till. Något som många däremot inte känner till är att produktionen av ren el faktiskt är billigare än den smutsiga. Det innebär alltså att om vi ökar förbrukningen av ren el i förhållande till den smutsiga blir elen billigare för både miljön och plånboken.

  Idag finns det emellertid inte tillräckligt med solkraft till alla, tyvärr. Antalet producenter är relativt få och för att få all din el från solkraft så måste du installera solpaneler och börja producera din el själv. I Svergie har vi ca 900 soltimmar per år, det kan bli väldigt många timmar förbrukningsbar ren el. Idag är det tyvärr så att en investering i solpaneler ibland kostar mer än vad det är möjligt att få tillbaka på den producerade elen. Men om fler köper solkraft så kan producenterna få mer betalt vilket leder till ett ökat intresse för en ökad produktion.
  I Tyskland har man kommit betydligt längre i utvecklingen av el från solkraft än i Sverige. Vi har lika många soltimmar per år i båda länderna, men till skillnad från oss så ser man ingen begränsning av solkraftsproduktionen i Tyskland. Där kan en yta på 3×4 mil med solpaneler generera lika mycket el som hela den svenska kärnkraften gör idag. I dagsläget produceras ca 13 GHw solkraft i Sverige, det ger lika mycket el som två moderna vindkraftverk.

  Elmätaren, en undersökning beställd av Svensk Energi, från mars 2013 visar att 8 av 10 svenskar säger att solkraft är energislaget man vill satsa mest på under de kommande 5 till 10 åren. Intresset för att producera egen el har också ökat och 16% av villaägarna överväger att investera i solceller eller liknande utrustning inom de närsta 5 åren. Samma undersökning visar att kolkraften är den minst populära och 810 säger att de vill att det satsas mindre eller att vi helt avstår från det i framtiden.

  Hur ska vi då få fler att börja köpa solkraft? Ett sätt är att göra ren el billigare för konsumenterna. Vi på Telge Energi tycker att det är helt absurt att det kostar lika mycket att köpa ren el som smutsig el och vårt förslag är att skatten på ren el sänks. På så vis har vi en chans att öka efterfrågan på ren el och därmed hjälpa till med utbyggnaden av produktionen och återuppbyggnaden av klimatet. Vi har startat Solupproret, en namninsamling för sänkt skatt på ren el. Vi har nått vårt mål, men stannar inte upp för det utan fortsätter samla så många namn vi kan. Nästa steg är att vi går till Riksdagen och presenterar vårt förslag samt lämnar över alla namn till ansvarig minister. Vill du vara med i vår kamp för klimatet? Skriv på Solupproret du också!

  Anna Albinsson, Kundchef, Telge Energi

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.