Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Annika Jacobson, Greenpeace: ”Självklart ska Sverige påverka andra länders energipolitik”

  Foto: Greenpeace

  Den 22 mars tog SVT:s debattprogram Agenda upp riskerna med att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland – att en försäljning kan leda till högre utsläpp av växthusgaser.

  Den svenska regeringen har stoppat Vattenfalls planer på att expandera verksamheten, men en ny ägare kommer att vilja gå vidare med dem. Då kan ytterligare 1,2 miljarder ton koldioxid släppas ut jämfört med om Vattenfall behåller kraftverken och fasar ut dem.

  Mot den bakgrunden kräver allt fler att Vattenfall avstår från en försäljning och i stället avvecklar verksamheten till år 2030. Det skulle hindra ökade utsläpp och vara ett föredöme för andra att ta efter.

  Men Vattenfall har hävdat att de själva inte kan besluta om en avveckling, att bolaget på något sätt skulle vara förhindrat att bestämma över anläggningarnas framtid. Tyskland kan tvinga Vattenfall att driva kolkraftverken vidare eftersom de behövs, menar bolaget.

  Efter inslaget i Agenda redde SVT ut vad som gäller och kom fram till att det tyska regelverket kräver att den som vill ta ett kraftverk ur drift anmäler detta till nätmyndigheten ett år i förväg. När en anmälan har kommit in, ska den prövas och godkännas. Därmed finns inga juridiska eller formella krav som hindrar Vattenfall att själva besluta om en avveckling till 2030.

  Hur en prövning utfaller går inte att veta i förväg, men med 15 års ledtid är det svårt att se att nätmyndigheten skulle säga nej. Särskilt eftersom den tyska regeringen nu försöker hitta sätt att stänga kolkraftverk för att kunna nå sina klimatmål.

  Ett annat skäl till att sälja brunkolsverksamheten som förs fram från olika håll är att Sverige inte kan eller ska påverka den tyska energipolitiken. Detta är ett absurt resonemang.

  Sverige har haft stort inflytande på tysk energipolitik de senaste 20 åren, men tyvärr åt fel håll. Vattenfall har drivit aggressiva kampanjer för kolkraft, deltagit i fossila lobbygrupper och varit drivande i EU:s misslyckade jättesatsning på infångning och lagring av koldioxid (CCS). Detta har kostat europeiska skattebetalare mångmiljardbelopp, försenat satsningar på effektivisering och förnybar energi samt förlängt beroendet av kolkraft med många år, kanske decennier.

  Att då påstå att Sverige inte ska påverka Tysklands energipolitik är skenheligt. Men det är också fel i sak. Självklart ska Sverige påverka andra länder i riktning mot en hållbar utveckling. Vi gör det redan.

  I FN:s klimatförhandlingar försöker Sveriges regering få andra länder att minska sina energirelaterade utsläpp och skrota subventioner av fossila bränslen. Inom Världsbanken har Sverige motsatt sig ekonomiskt stöd till kolkraftverk i andra länder. Detta påverkar deras energipolitik. Är det något som vi bör sluta med? Självklart inte. När Tyskland dessutom själva söker sätt att stänga ner kolkraftverk för att nå sina mål blir argumentet bara ett slag i luften.

  ”Sverige visar globalt ledarskap i klimatförhandlingarna genom höjda ambitioner på hemmaplan och fortsatt stöd till andra länder omställning.” Så presenterade regeringen nyligen sin strategi inför klimatförhandlingarna i Paris i december. Ett beslut om att avveckla kolkraftverken till 2030 och att frivilligt lämna en miljard ton kol i marken skulle hjälpa Tyskland att nå sina mål.

  Dessutom är det ett utmärkt argument för att ställa krav på ett lägre utsläppstak inom EU och begära fler åtgärder från andra länder. Vägen ligger med andra ord öppen för regeringen att agera och visa globalt ledarskap. När annars ska regeringen visa ledarskap om inte när det verkligen spelar roll?

  Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra