Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  COP19 SPECIAL: Sven Hunhammar, Naturskyddsföreningen: Vi lämnar COP 19

  När jag i går kväll lämnade den stora konferensanläggningen efter klockan tio och försökte samla mina intryck var jag frustrerad, naturligtvis. Nästan ingenting händer och utvecklingen är mera negativ än positiv. Men huvudintrycket var overklighet. Det är någonting som inte hänger ihop.

  Tre versioner texter från ett förhandlingsspår cirkulerade under dagen. Fem sidor om hur man ska gå vidare mot ett Paris-avtal 2015. Det inleds med en paragraf som varnar för att klimatförändringen är ett hot mot både mänskliga samhällen och planeten. Det är tunga och bra ord. Jag räknar också ordet bråttom som används fyra gånger. Men sen när det ska bli allvar blir det genast luddigt som att arrangera en workshop om de metodologiska frågorna kring rättvisa samt att länderna ombeds minska sina utsläpp och hålla sina löften.

  Det är overkligt. Klimatförhandlingarna har pågått i över 20 år.

  Mötet sker på en gigantisk fotbollstadium med konferensrum i mängder under läktarna. Det är därför tacksamt med bildspråket när korridorerna verkligen går i cirklar. Runt runt. Plenarsessionerna sker i stora tält på innerplan. Miljöminister Lena Ek hade sina 5 minuter där i igår och skröt över Sverige som minskar utsläppen trots ökad BNP. Men vi har lång väg kvar innan Sverige är ett föregångsland på riktigt.

  Arrangemanget innebär att läktarna är helt öde. Sittplatser för tiotusentals åskådare. De borde naturligtvis varit fulla med representanter från världens alla hörn. Åskådare som kunnat bua ut nationer som Japan, Australien och Polen som på olika sätt gjort grova självmål i matchen under veckan.

  DSC00898Tyvärr finns det inget att jubla åt.

  Naturskyddsföreningen lämnade därför tillsammans med stora delar av världens miljörörelse idag COP 19 i protest. Mötet levererar inte några substantiella resultat och det saknas vilja för att verkligen åstadkomma skillnad. Alla är överens om att det är bråttom, men ändå är låsningarna mellan parterna för stora.

  Vi är självklart för en dialog och ett brett deltagande, men nyttan av att stanna kvar för liten. Vi går ut för att protestera mot att stats- och regeringscheferna inte är här. Det är för många och breda frågor för att skötas av miljöministrarna. Att lämna mötet är nu tyvärr vårt bästa sätt att visa på den frustrationen.

  Sverige och EU har inte heller kommit hit med tillräckliga löften i bagaget. Vi måste tydligare visa vägen för andra länder att det går att snabbt minska utsläppen av växthusgaser. Nästa år är avgörande, då måste besluten komma på bordet. EU måste fatta beslut om tuffa minskningar till 2030 på EU-rådet i mars. Och på Ban Ki-moon:s FN-toppmöte med världens stats- och regeringschefer i september. Nu är det dags att visa allvar!

  Det är uppenbart att det här saknas politiskt mod för nödvändiga beslut. För att få dem till stånd behövs ett kraftigt opinionstryck som gjuter mod i politikerna.

  Vi måste fylla läktaren och skrika!

  Sven Hunhammar
  klimatchef
  Naturskyddsföreningen

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.