Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greenpeace: ”Regeringen både får och bör ställa miljökrav på Vattenfall”

  På Vattenfalls bolagsstämma idag den 27 april lämnar Greenpeace över ett direktiv till Vattenfall å det svenska folkets vägnar. Med anledning av detta skriver Greenpeace idag ett debattinlägg på Supermiljöbloggen. 

  I oktober 2014 bestämde Vattenfall att försöka sälja sina brunkolskraftverk och gruvor i Tyskland. Ganska snabbt stod det klart att det kan leda till större klimatutsläpp än om Vattenfall behåller dem, men regeringen undvek kategoriskt att ta ställning för eller emot en sådan affär. ”Vi kan inte kommentera det förrän vi har ett förslag på regeringens bord” upprepade ministrarna gång på gång så snart frågan kom på tal. Naturligtvis hade de kunnat ställa villkor om de hade velat, men de svek.

  För en vecka sedan kom till slut Vattenfalls förslag och nu ligger det på regeringens bord. Men nu säger regeringen istället att den inte kan ställa miljökrav på affären utan riksdagens godkännande. Och samtidigt tänker den inte ens fråga riksdagen.

  Näringsminister Damberg menar till exempel att regeringen inte kan ställa några miljökrav på affären eftersom det står i Vattenfalls bolagsordning att verksamheten ska skötas ”affärsmässigt” och då får inte regeringen ställa miljökrav. Det stämmer inte.

  I bolagsordningen står det att Vattenfall ska skötas affärsmässigt och vara ledande i energiomställningen. Ingenstans står det att affärsmässigheten är viktigare än miljöhänsynen. Målen är jämställda. Inte heller i det förslag från regeringen som ledde fram till bolagsordningen, propositionen, står det att bolaget ska bortse från miljöhänsynen. Tvärtom lyfts miljökraven fram som en central och viktig del av bolagets uppgift.

  Riksrevisionen har granskat regeringens styrning av Vattenfall och menar att regeringen kan och bör vara mer aktiv i sin styrning.

  Enligt professorer i juridik vid Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm finns det heller inget som hindrar att regeringen ger Vattenfall ett särskilt direktiv att ta miljöhänsyn vid försäljningen, eller till och med stoppar affären. Det kan göras snabbt på en bolagsstämma och Vattenfall måste rätta sig efter beslutet.

  På bolagsstämman den 27 april lämnar Greenpeace över ett sådant direktiv till Vattenfall på det svenska folkets vägnar. Vi gör nu det som regeringen borde ha gjort redan i oktober 2014 och hoppas att regeringen nu vågar göra rätt sak.

  Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra