Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Greenpeace: Regeringen måste leverera mer än diffusa mål och fluffiga ord

  Foto: Greenpeace

  Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och energiminister Ibrahim Baylan (S) skrev om sina mål med klimatmötet i en debattartikel i Dagens Industri. Nu svarar Greenpeace Sverigechef Annika Jacobson med tre förslag till regeringen.

  Greenpeace delar i stort den problembeskrivning som Åsa Romson och Ibrahim Baylan målar upp inför klimattoppmötet i Paris, men regeringens förslag för omställningen är i de i bästa fall medelmåttiga och i värsta fall direkt kontraproduktiva. Vi har tre förslag på hur Sverige kan vara den föregångare som behövs i klimatarbetet.

  För det första måste Sverige själva börja att ställa om rent konkret. Om vi ska kunna vara den föregångare som världen behöver måste vi leverera mer än diffusa målsättningar och fluffiga ord. Talet om “100% förnybart” och “fossilfritt Sverige” betyder intet om det inte omsätts i konkret politik.

  Regeringen måste sätta upp en tydlig plan för en hållbar omställning till förnybara energikällor. Stödet till förnybara investeringar, inte minst solenergi och havsbaserad vind, måste öka, transportsektorn ställas om från fossilt till förnybart och en tidplan tas fram för att uppnå 100% förnybart till 2030.

  För det andra borde Sverige gå från klimatbov till klimathjälte. Som ägare till en av Europas största brunkolsverksamheter sitter vi med ett klimatproblem av gigantiska mått i knät. Om regeringen godkänner en försäljning av Vattenfalls brunkol i Tyskland riskerar Sverige att medverka till att 1,2 miljarder ton kol eldas upp. Det är mer än vad hela Sveriges släpper ut under två årtionden. Istället för att passivt låta detta ske kan regeringen säkerställa att brunkolet stannar i marken. Genom att använda Vattenfall som ett trumfkort i klimatförhandlingarna skulle Sverige kunna ge förhandlingarna i Paris den injektion som behövs.

  Slutligen måste Sverige ta ledartröjan i de pågående förhandlingarna. Alla vet vad som måste göras, men det saknas politiskt ledarskap för att ta de steg som vetenskapen har visat är nödvändiga. Istället för att gömma sig bakom en defensiv hållning inom EU bör Sverige vara en konstruktiv kraft som ställer de tydliga kraven. Idag är det otydligt om Åsa Romson och hennes delegation kommer att agera för att slutdokumentet innehåller ett globalt mål om noll koldioxidutsläpp till 2050?

  Sverige är ett av de länder som har störst möjlighet i världen att vara en föregångare. Men för att vara det räcker det inte att måla upp framtidsvisioner och vackra ord. Regeringen måste också gå från ord till handling.

  Annika Jacobson
  chef för Greenpeace i Sverige

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra