Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Katarina Erlingson (C), Öresundskomiteen: Först i världen med gemensam CO2-redovisning

    Öresundsregionen har som ambition att bli Europas mest klimatsmarta och attraktiva region till 2020. Det är en av anledningarna till att Öresundskomiteen för två år sedan beslutade tillsätta ett särskilt utskott för miljö och grön tillväxt, där jag har förmånen att vara ordförande. Region Skåne, Region Själland och Region Hovedstaden är tillsammans med de större skånska och danska kommunerna pådrivande och engagerade i den gröna utvecklingen. Vi har starka cleantechkluster på båda sidor av Öresund och politiker som driver på och förstår vikten av en hållbar utveckling.
    Om man har så ambitiösa mål måste man också kunna mäta om man nått dit. Hur avgör man om vi är mest klimatsmarta? Att kunna mäta CO2 är förstås ett bra redskap. Inte helt lätt att komma överens om ett sätt att mäta, när vissa kommuner och regioner redan mäter, men inte på samma sätt som andra. Nu har vi sån tur att det finns ett interregprojekt, Örestat, som försöker samordna all statistik i Öresundsregionen. De såg möjligheter att använda ett enda sätt att mäta och har lovat vara behjälpliga för att åstadkomma detta.
    Öresundsregionen blir den första gränsregionen i världen med en gemensam CO2-redovisning! Vi tar fram en redovisning för direkta och indirekta utsläpp, vilket är det relativt enkla i sammanhanget. Men vi ska också göra ett allvarligt försök att få fram ett sk Carbon footprint, där tillverkningen av konsumtionsvaror tas med, antingen de produceras på hemmaplan eller i t ex Kina eller Indien. Då kan man komma närmare en helhetssyn på vad människors konsumtion betyder för klimatet.
    Vad ska vi då ha denna redovisning till? Den är ju egentligen inte intressant i sig själv, bara som ett medel att kunna se vad man åstadkommer med andra viktiga beslut. Ska man vara kaxig och vara den mest klimatsmarta regionen måste man också kunna visa det med siffror och statistik. Det blir ett instrument för att se om Öresundsregionen lyckas i sin ambition. Det blir också ett pedagogiskt redskap för att kunna berätta för invånare, företag och forskare vilken betydelse minskade koldioxidutsläpp har. Inte minst kan det bli en sporre för både offentliga och privata aktörer att utmana varann på att bli mer och mer klimatsmarta. Här ligger ett annat av miljöutskottets beslut väldigt nära, att kommuner och regioner ska upplåta delar av sina verksamheter för att vara s k testbäddar för företagen att prova nya hållbara produkter och tjänster.
    I Skåne finns ett starkt cleantechkluster, Sustainable Business Hub, som samlar både stora och små företag inom denna bransch. De ser en stor potential i ett ökat samarbete med den offentliga sektorn. Även Copenhagen Cleantech Cluster är intresserade av detta. Tillsammans i Öresundsregionen bör vi därmed kunna uträtta storverk! Flera kommuner jobbar redan innovativt och miljöinriktat, men detta behöver spridas till alla kommuner och regioner kring Öresund. Malmö kommun är föregångare och har t ex köpt in ett antal energisnåla torkskåp med ny teknik till några förskolor, för att företaget Knycer skulle kunna testa sin produkt i ”verkligheten”. Då kan Knycer ha Malmö kommun som referens för sina produkter. Andra sätt för en kommun att vara testbädd kan vara betydligt mer storskaligt, t ex i Helsingborg där man utvecklar stadsförnyelseprojektet H+.
    Min och miljöutskottets ambition är att öppna ögonen för detta hos fler kommuner och regioner. Det ger förutom en mer hållbar framtid även många nya jobb. Och om något år eller så hoppas jag det leder till att Öresundsregionens CO2-redovisning visar förbättrade siffror jämfört med starten från i år!
    Katarina Erlingson, regionråd (C)
    Ordförande i Öresundskomiteens utskott för miljö och grön tillväxt

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.