Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Våga ifrågasätta ”den hållbara livsstilen”

  Foto: Pexels

  ”Narrativet om den hållbara livsstilen är frestande för många, men riskerar att hämma en mer kraftfull och effektfull miljörörelse”, skriver Helena Rydberg, student i miljöekonomi.

  Idén om den hållbara livsstilen är på frammarsch. En hållbar livsstil kan vara att handla begagnat, odla tomater på balkongen, bojkotta produkter med palmolja, ta regionaltåget på ”hemester”, äta närproducerat kött eller göra egna ekologiska hudvårdsprodukter. Varje enskild grön omställning är ett steg i rätt riktning, men som rörelse betraktat är narrativet om den hållbara livsstilen bristfälligt, av framförallt fem anledningar:

  1. Den hållbara livsstilenbygger på individualism, och är fokuserad på just ditt liv, din vardag, och din person. Individens roll är helt central i narrativet om den hållbara livsstilen – trots att individer saknar förmåga att koordinera miljöinsatser i den omfattning som krävs. Att vaggas in i en övertro på individens betydelse dämpar incitamenten att sätta verklig press på de aktörer som faktiskt besitter resurser att gå i täten för klimatomställningen.

  2. Den hållbara livsstilen innebär en personlig vinning: cykla och ät vegetariskt – för klimatet, men också för hälsan och välmåendet. Hållbarhet ska vara attraktivt och trendigt, en statusmarkör och en win-win-situation (klimatkompensera så du varken behöver ge upp din konsumtion eller påverka klimatet negativt). I narrativet om den hållbara livsstilen finns inget utrymme för reella uppoffringar, inget utrymme för skyldigheter, rättvisa, moral.

  3. Den hållbara livsstilen vänder sig till en vit, priviligierad, övre-medelklass i storstaden, med tid, råd och kunskap att leva hållbart. Den vänder sig inte till samhällsgrupper som redan lever påtvingat miljövänligt till följd av knappa resurser. Den hållbara livsstilen är ett förskönat ideal, som kan anammas frivilligt av en medveten, priviligierad samhällsklass.

  4. Den hållbara livsstilen ryms inom neoliberala ramar, som formar och begränsar individens agerande. Den primära spelplanen är marknaden, din primära roll är som konsument, och hållbar konsumtion är, likväl, konsumtion. Den hållbara livsstilen upprätthåller, men rättar sig efter, den redan befintliga livsstilen. Den ställer inga krav på medborgerlig plikt, civil olydnad eller innovativa tankar om nya ekonomiska system.

  5. Den hållbara livsstilen är bedövande positiv, så att vi oroar oss mindre, ifrågasätter mindre, och därmed gör mindre motstånd. Den kommer med pepp, uppmuntran och framtidshopp. Klimatångest (uppkommen ur motsättningen mellan att besitta privilegiet att kunna leva miljövänligt, men ändå inte göra det) kan lindras genom att börja smått, ta ett steg i taget. Positiva nyheter tillåter den hållbara livsstilen att förbli ljus och smärtfri.

  Narrativet om den hållbara livsstilen är frestande för många, men riskerar att hämma en mer kraftfull och effektfull miljörörelse. En sådan rörelse är snarare: (1) Fokuserad på gemensamt uppror mot strukturer och stora aktörer, snarare än individualistisk, finstilt omställning. (2) Beredd att framföra och diskutera svåra etiska dilemman gällande uppoffring och moraliskt ansvar för natur, klimat och framtida generationer. (3) Inkluderande och förankrad i hela samhället, med intersektionell granskning av all miljöpåverkan och dess konsekvenser. (4) Ifrågasättande av rådande ekonomiska strukturer och normer, och med visioner om alternativ där natur och klimat står i fokus. (5) Krass, verklighetstrogen, ärlig – och obekväm, när den måste vara det.

  Helena Rydberg, student i miljöekonomi vid London School of Economics and Political Science.


  Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten tillhör skribenten. SMB-redaktionen publicerar debattartiklar från många olika aktörer och behöver inte hålla med om innehållet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra