Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Grön ungdom hånar kampanj för renare natur

  Foto: Anders Hellberg - 19/5 Ölands norra udde

  Miljöpartiet däremot, med miljöminister Åsa Romson och partiets landsbygdspolitiska talesperson Emma Nohrén i spetsen, hyllar kampanjen och vill att fler ska delta i den.

  Sedan knappt ett år tillbaka har allt fler människor i Sverige anslutit till kampanjen #ettskräpomdagen som går ut på att både synliggöra ett miljöproblem och en lösning på samma problem – helt enkelt genom att plocka upp och fota ett skräp i naturen för att sedan lägga det i en återvinningsstation.

  Supermiljöbloggen var med om att dra igång kampanjen och exempelvis på Instagram har snart 1 000 bilder lagts upp på barn, ungdomar, vuxna och pensionärer (och en hel del hundar faktiskt) som plockar skräp på alla möjliga platser runtom i landet.

  Förra året intervjuade Supermiljöbloggen Emma Nohrén, landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet, som var den första riksdagsledamoten att köra med #ettskräpomdagen. Hon sa då:

  – Jag var nere vid badplatsen vid sommarstugan och det var en sån fantastisk höstdag, träden lyste gula och solen letade sig fram i morgondimman. Sjön låg blank. Å mitt i allt det vackra låg ett skräp, en enliters glassbytta! 30 meter från soptunnan. Precis när jag skulle plocka upp det kom jag på att jag har sett hashtaggen i mitt twitterflöde ett tag och tyckt att den är briljant. Man sätter fokus på ett stort problem men visar samtidigt att det går att göra något. Den inger hopp i stället för klimatångest. Om alla plockade med sig ett skräp om dagen och la det i rätt soptunna så skulle vi snabbt få bort en massa onödigt skräp. Dessutom så ökar man medvetenheten i samhället. Om man plockat upp någon annans skräp tror jag man tänker sig för både en och två gånger innan man själv ”råkar” låta godispappret flyga en ur händerna.

  När klimat- och miljöminister Åsa Romson nyligen skrev en debattartikel i Aktuell Hållbarhet ihop med Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz avslutade de med orden:

  Visionen om ett Sverige fritt från skräp borde vara enkel att uppnå. Alla kan se till att skräpet minskar och nedskräpningen motverkas. Genom regeringens uppdrag till Naturvårdsverket och det stora folkliga engagemanget hoppas vi att Sverige blir ett föregångsland i EU och i hela världen. Tillsammans kan vi skapa ett Sverige fritt från skräp. Var med och plocka #ettskräpomdagen. Det tänker vi göra.

  Nuvarande språkröret Isabella Lövin har ännu inte uttalat sig om kampanjen. Men när hon intervjuades i Dagens ETC häromåret – i en artikel som bland annat beskrev hur en kaskelot som hittats död utanför Spaniens kust hade 17 kilo plast i magen och att 94 procent av alla fåglar i Nordsjön har någon form av plast i sig – sa hon i en kommentar:

  – Plast i världshaven är ett jätteproblem som vi måste lösa.

  Men från Grön ungdoms sida verkar man inte ha något till övers för idén att gemensamt ta ansvar för den gemensamma miljön. Axel Hallberg, miljö- och klimatpolitisk talesperson på ungdomsförbundet, skriver på Twitter till alla de människor runt om i Sverige som deltar i kampanjen:

   

  s1

  Detta får Grön ungdoms arbetsmarknads- och ekonomipolitiska talesperson Oliver Björklund att hänga på:

   

  s2

   

  Det är oklart om alla verkligen har förstått att Oliver Björklund skämtade. Men för de som gillar kampanjen på riktigt finns det fortfarande hopp, även inom Grön ungdom.

   

  s3
  Foto: Elon Wissing

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.