Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Lundin Energy säljer ”koldioxidneutral” olja

  Oljeplattform. Foto: Lundin Energy

  Stoppa pressarna – ett nytt rekord i greenwashing är här! Oljeindustrin, vars hela miljardbusiness bygger på fortsätt förbränning av fossila bränslen, påstår att de säljer olja utan utsläpp.

  Stressade av omvärldens växande krav på hållbarhet och utsläppsminskningar börjar fossilindustrin ta till allt fulare marknadsföringsknep för att grönmåla sin verksamhet.

  Svenska olje- och gasbolaget Lundin Energy (som bytt namn från Lundin Petroleum 2020) går ut med nyheten att de numera säljer så kallad ”koldioxidneutral” olja. Från och med nu ska all Lundin-olja från Norges gigantiska oljefält Johan Sverdrup vara ”certifierat utsläppsfri”, påstår företaget.

  Låter det för bra för att vara sant? Japp. Lundin Energy räknar inte med utsläpp som sker längs med hela värdekedjan och då inte heller hos kunder och slutkonsumenter (i det så kallade scope 3), bara utsläpp från exploatering och produktion inom företaget (scope 1 och 2).

  Med vindkraft och vattenkraft låter Lundin och norska Equinor, som sköter Johan Sverdrup, oljeplattformarna drivas av förnybar energi. Resten av koldioxidutsläppen från scope 1 och 2 köper företagen sig fria från genom klimatkompensation i trädplantage.

  Kvar blir de faktiska utsläppen som äger rum när Lundins olja förbränns i värmepannor, industrier, bilar och fartyg runt om i världen.

  Det känns knappast som en högoddsare att tippa Lundin Energy som given vinnare av Svenska Greenwashpriset 2021.


  Här kan du läsa SMB:s granskning om hur Norge, Equinor och deras samarbetsföretag greenwashar oljeindustrin.

  Faktarutan

  LUNDIN ENERGY

  Svenska olje- och gasbolaget Lundin Energy hette tidigare Lundin Petroleum. Sedan 2010 har företaget utretts för folkrättsbrott i samband med utvinningen av olja i Sudan. Lundin Energy planerar att börja borra efter ny olja i Arktis.

  De äger 20 procent av norska Johan Sverdrup-fältet, som är Europas största oljefält. Planen är att fortsätta pumpa upp olja i minst 50 år till.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!