Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Storbritannien värdar för årets COP – startar ny kolgruva

    Den brittiska regeringen har lovat att fasa ut kolet, men vägrar samtidigt säga nej till planerna på att utvinna kol från havsbottnen under havet mellan Irland och Storbritannien. Det rimmar illa med att britterna om några månader ansvarar för det stora klimattoppmötet i Glasgow, där ledare från hela världen träffas för att försöka lösa klimatkrisen.

    I flera decennier har britterna avvecklat den tidigare stora kolsektorn till förmån för förnybar energi. 2019 blev det stora rubriker när Storbritannien klarade sig utan kolkraft i en hel vecka för första gången sen 1882. Det följer de globala trender där kolet döms ut som otidsenligt och klimatfarligt.

    Men kolet verkar fortfarande inte ha spelat ut sin roll i det brittiska ö-riket. Nu har de kontroversiella planerna på gruvan Cumbria Mine fått godkänt av lokala myndigheter för tredje gången sedan 2017, rapporterar BBC. Det är första gången på över 30 år som britterna öppnar en gruva för så kallad ”deep mining”.

    Planen är att utvinna kol från havsbottnen, vilket bara det är extremt skadligt för omkringliggande natur. Kolet, som är det fossila bränsle som genererar allra mest utsläpp, ska sedan användas i stålverk.

    Enligt BBC har den brittiska regeringen möjlighet att stoppa den nya gruvan, men så har ännu inte skett. Detta trots att Boris Johnson de senaste månaderna lovat att landets klimatpolitik ska skärpas rejält.

    En grönare brittisk profil behövs inte minst med tanke på att årets stora klimathändelse – klimattoppmötet COP26 – äger rum i Glasgow i november 2021. Under COP26 måste världens alla länder komma överens om hur åtagandena i Parisavtalet ska förbättras.

    Många har därför reagerat på att den nya kolgruvan har fått passera obehindrat genom myndigheter och domstolar.

    Att tillåta kolutvinning från den här gruvan i över ett kvarts sekel underminerar fullständigt regeringens trovärdighet i klimatkrisen. Globalt ledarskap i klimatnödläget innebär att kolet måste stanna i marken, där det hör hemma, säger Tony Bosworth, talesperson för Friends of the Earth, till BBC.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.