Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Den norska statens klimathyckleri

  I en analyserande artikel i CNN beskylls Norge tillsammans med Kanada och Storbritannien för att vara klimathycklare genom att ha högt uppsatta klimatmål men finansiera målen genom att exportera fossil energi. Så vad är det egentligen vårt grannland håller på med?

  Enligt CNN kommer den norska olje- och gasutvinningen, om den fortsätter som planerat, äta upp 6,5 procent av den globala koldioxidbudgeten. En koldioxidbudget anger den maximala mängden koldioxid som kan släppas ut för att nå klimatmålen som är uppsatta i Parisavtalet.

  Samtidigt har norrmännen paradoxalt nog ett internationellt rykte om sig som klimatmedvetna. Regeringens nya klimatplan innehåller både världens högsta koldioxidskatt och stora satsningar på fossilfria transporter. Invånarna står på kö för att köpa elbil. Dessutom har landet som mål att vara ”koldioxidneutralt” redan 2030.

  Tyvärr struntar Norge i alla utsläpp som den exporterade norska oljan och gasen genererar. I de nationella klimatmålen räknas bara de utsläpp som sker inom landets gränser. Under 2017 var utsläppen i landet 53 miljoner ton, samma år var utsläppen för den olja och gas som de exporterade 470 miljoner ton.

  Det ironiska med Norge är inte bara att gröna investering finansieras med intäkter från fossilindustrin. Det mest ironiska är ändå att till och med den norska fossilindustrin låtsas att den är grön.

  Öppnar nya oljefält

  Sedan Norge skrev på Parisavtalet 2015 har det varit svårt att se någon minskning i deras fossilindustri. I Norge invigdes 2020 västeuropas största oljefält, Johan Svedrup-fältet. En så stor utbyggnad av den norska oljeindustrin har inte skett sedan 1980-talet. Johan Svedrup-fältet förväntas pumpa upp olja i minst 50 år till.

  Tidigare i år bedrev miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace ett rättsmål mot att den norska staten öppnat upp för att borra efter olja i Arktis. Miljöorganisationerna menade att det bröt mot miljöparagrafen i den norska grundlagen. Under rättegången i december vann dock den norska staten och friades på alla punkter.

  Equinor oljeföretaget som låtsas vara klimathjälte?

  Förut hette det oljebolag som den norska staten äger majoriteten i ”Statoil”. I Sverige minns vi kanske mest Statoil som en bensinmack, föregångaren till Cirkel K. Själva bensinstationerna är sålda till ett kanadensiskt bolag, men själva utvinnandet av olja och gas sker fortfarande av Statoil, men de bytte 2018 namn till Equinor.

  Bytet till Equinor ska symbolisera ord som ”equality” och ”equlibrium”, begrepp som är raka motsatsen till dagens klimatkris. Om man besöker företagets hemsida så känns det som att vara inne på hemsidan till en miljöorganisation. Förutom massor av artiklar om klimat så har Equinor också en podcast om klimat och energi. Koncernchefen Anders Opedal ser företaget som en viktig spelare i att nå de globala klimatmålen:

  Equinor ska vara ett ledande företag i det gröna skiftet (reds.övers.)

  Det är som om Equinor låtsas som om de vore något annat än ett statsägt fossilbolag. Som om Equinor och norska staten vägrar att ta in att de faktiskt är en del av den fossilindustrin som orsakat klimatkrisen.

  Equinors huvudargument är ”fossilfri oljeutvinning”. I det nya Johan Svedrup-oljefältet är koldioxidutsläppen vid själva exploateringen nämligen bara fyra procent av det globala genomsnittet, eftersom förnybar energi används som energikälla till utvinningen av oljan.

  Norge använder alltså grön el främst från vind- och vattenkraft till att pumpa upp olja. Men saken är den att den absoluta majoriteten av koldioxidutsläppen från olja, inte alls kommer från utvinningen, utan från de miljontals förbränningsmotorer som varje dag matas med drivmedel som producerats av oljan. Då är ingen olja ”renare” än den andra.

  Den norska staten och Equinor måste slutar låtsas som de driver ett omställningsprojekt. De driver ett oljebolag. De planerar att pumpa upp olja i minst 50 år till. De planerar att börja utvinna olja i Arktis. Det kan aldrig ses som grönt. Equinor behöver förändras betydligt mer för att bli ”det ledande företaget i det gröna skiftet”. Det räcker inte med att ta bort ordet ”olja” ur företagets namn, de måste sluta pumpa upp oljan också.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra