Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Afrikas tre glaciärer håller på att försvinna och torkan breder ut sig. Det rapporterar FN:s meteorologiska organ WMO i en specialrapport om den afrikanska kontinenten.

    Afrika är en världsdel som får oförtjänt lite uppmärksamhet i diskussionen om global uppvärmning. Därför var det välkommet att Meteorologiska världsorganisationen (WMO) med mindre än två veckor kvar till klimatmötet COP26 nyligen publicerade specialrapporten The State of the Climate in Africa 2020 för att tydligt påminna om att det är de som bidrar minst till den globala uppvärmningen som kommer att drabbas värst av effekterna.

    Extremvärmen smälter Kilimanjaro

    Kontinentens drygt 50 länder står nämligen för mindre än fyra procent av de de globala utsläppen av växthusgaser, men ändå riskerar upp till 118 miljoner extremt fattiga människor att utsättas för torka, översvämningar och ovanlig hetta på de afrikanska kontinenten 2030 – om inte tillräckliga åtgärder vidtas. I Afrika söder om Sahara kan klimatförändringarna ytterligare sänka BNP med upp till tre procent till 2050, enligt rapporten.

    Något som särskilt oroar forskare är att Afrikas glaciärer krymper snabbare än det globala genomsnittet. För närvarande täcks bara tre berg i Afrika av glaciärer – Kilimanjaro i Tanzania, Mount Kenya i Kenya och Rwenzoribergen i Uganda. Även om dessa glaciärer är för små för att fungera som större vattenreservoarer har de stor betydelse för turism och vetenskap. De afrikanska glaciärerna krymper mer än det globala genomsnittet och om det fortsätter på samma sätt kommer all is vara borta redan till 2040-talet. Mount Kenya väntas dessutom förlora sin glaciäris tio år före de andra bergsmassiven.

    Drabbar redan utsatta

    Enligt rapporten rankades 2020 som mellan det tredje och åttonde varmaste året någonsin för Afrika, beroende på vilken datauppsättning som används. Kontinenten har redan värmts upp snabbare än den globala medeltemperaturen. 

    Den trettioåriga uppvärmningstrenden för 1991–2020 var högre än för perioden 1961–1990 i alla afrikanska delregioner och betydligt högre än trenden för åren 1931–1960. Även havsnivåhöjningen sker snabbare här. WMO-chefen Petteri Taalas skriver redan i förordet till rapporten hur dessa förändringar har avspeglat sig:

    Under 2020 kännetecknades klimatindikatorerna i Afrika av fortsatt varmare temperaturer, accelererande havsnivåhöjning, extremt väder och klimathändelser, som översvämningar, jordskred och torka med förödande effekter som följd.

    Länder som redan påverkades svårt av den socioekonomiska hälsokrisen som covid-19-pandemin utlöste fick dessutom hantera ändrade nederbördsmönster, stigande temperaturer och mer extremt väder som bidrog till ökad livsmedelssäkerhet, fattigdom och förflyttning.

    Rapporten sätter fingret på den klimaträttvisa som måste styra samtalen och förhandlingarna i Glasgow om två veckor. Klimatkrisen är en global kris som vi alla måste hjälpas åt att motverka.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.