Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Allt fler blåvalar i havet

  Sedan valjakten upphörde har populationen utanför USA:s västkust återhämtat sig starkt.
  Enligt forskare från University of Washington har blåvalarna utanför den nordamerikanska västkusten återhämtat sig till i princip de historiska nivåer som rådde innan valjakten allvarligt decimerade populationen, det här rapporterar BBC.
  Nu kan det finnas runt 2 200 av dessa giganter på den östra sidan av Stilla havet. Mellan 1905 och 1971 räknar man med att 3 400 exemplar i området dödades, ofta av valfångstfartyg från dåvarande Sovjetunionen.
  Cole Monnahan, en av forskarna, säger till BBC:

  – California blue whales are recovering because we took actions to stop catches and start monitoring.

  Blåvalarna är det största djuret på jorden och kan bli runt 33 meter långa och väga uppåt 190 ton. Det största hotet mot dem nu är fartygstrafiken i området som då och då leder till att valarna blir påkörda. Arten är samtidigt fortsatt hotad i Antarktis. Här är populationen ungefär en procent av vad den en gång varit.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!