(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ännu en av kärnkraftens kostnader underskattas

Än en gång visas det att Kärnkraften inte bär sina egna kostnader. Denna gång gäller det kostnaderna för att stänga ner kärnkraften.

Supermiljöbloggen rapporterade våren 2012 att regeringen då stoppade en rapport som visade att 30-40 miljoner saknas i kärnavfallsfonden som ska garantera att det finns pengar för att ta hand om kärnavfallet. För att täcka upp för dessa pengar ville utredningen öka kärnkraftsbolagens kostnader från 2 öre per kilowattimme upp till 6 öre per kilowattimme.

Nu har vetenskapsradion undersökt hur de svenska beräkningarna på kostnaderna för att riva de svenska kärnkraftverken stämmer överens med de erfarenheter som finns runt om i världen. Svensk Kärnbränslehantering, SKB, är ett bolag ägt av de svenska kärnkraftsföretagen och de som är ansvariga för både slutförvaret och rivningen av kärnkraftverken. De har räknat med att den totala kostnaden för att riva alla Sveriges 12 reaktorer skulle ligga på 25 miljarder. Alltså drygt 2 miljarder per reaktor. Eftersom inget kärnkraftsverk har rivits i Sverige bygger siffrorna på antaganden och jämförelse med andra länder.

Det självklara landet att jämföra med är Tyskland som är ett av de länder som har mest erfarenhet av att riva kärnkraftverk. Där har rivningarna i snitt kostat 6 miljarder per reaktor. Branschen förklarar skillnaderna på att det används ett annat koncept i Tyskland och att Sverige istället planerar att göra som i USA. Siffrorna som Vetenskapsradio tagit fram visar dock att de rivningar som faktiskt utförts i USA kostat i snitt 3,9 miljarder kronor per reaktor. Viktigt här är också att gränsvärdena för hur mycket radioaktivitet som får finnas kvar i marken är ovanligt höga i USA och att reglerna, och därmed kostnaderna troligen kommer vara strängare. Om kostnaderna skulle ligga mellan de i USA och de i Tyskland så skulle notan hamna på 5 miljarder/reaktor alltså 60 miljarder. Då fattas det 35 miljarder.

 

Kostnaderna för rivandet av kärnkraftverken beräknas vara större än den för byggandet av slutförvaret och en underskattning av kostnaden innebär att för lite pengar betalas in till de fonder som ska betala för rivningen. Detta innebär att framtida skattebetalare troligen kommer få betala- alltså en indirekt subvention av kärnkraften. Till skillnad från vad Alliansen säger vore det bra med en lag mot kärnkraftssubventioner för den bär verkligen inte sina egna kostnader.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.