Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenskarnas pensionspengar investeras fortfarande i fossiljättar

   

  AP-fonderna fortsätter placera svenska pensionspengar i företag med enorma koldioxidutsläpp. Men när unga gör aktiva fondval värderas hållbarhet högt.

  Nyligen publicerade The Guardian en kartläggning som visade att tjugo företag står bakom så mycket som en tredjedel av världens koldioxidutsläpp. Bland dessa återfinns fossiljättar som Chevron och British Petroleum.

  I dagsläget har AP-fonderna, de allmänna svenska pensionsfonderna, så mycket som 15 miljarder kronor investerat aktier och obligationer från dessa tjugo bolag. Det visar en granskning som Dagens ETC har gjort.

  7,4 miljarder av dessa har investerats i fossiljättarna genom den sjunde AP-fonden. Den hanterar kapitalet för de fyra miljoner svenskar som ännu inte gjort ett aktivt fondval i premiepensionssystemet. Om man slår ut det handlar det om tusentals kronor per sparare som hamnat hos något av dessa tjugo jätteutsläppare till företag.

  AP-fonderna är sammantaget värda 1,5 gånger så mycket pengar som Sveriges årliga statsbudget, något som har bidragit till den omfattande och hårda kritiken mot investeringarnas bristande hållbarhet.  Den 1 januari  i år blev AP-fonderna till slut skyldiga att ta hänsyn till miljön när de gör sina placeringar. Högst på dagordningen står dock fortsatt pensionsfondernas avkastning.

  Samtidigt visar en ny studie att sparare har starka preferenser för hållbara investeringsalternativ när de presenteras med information om hur investeringarnas sociala och miljömässiga påverkan ligger i linje med FN:s globala mål – eller helt går emot dem. 

  Detta indikerar att den genomsnittliga hållbarheten på kapitalinvesteringar skulle höjas om fler aktivt väljer i vilka företag och fonder deras pengar ska investeras. 

  Preferensen för hållbara alternativ är särskilt stark bland de under 35 år. I undersökningen valde deltagarna i stor utsträckning även hållbara alternativ när dessa förknippades med lägre förväntad avkastning.

  Är du en sparare som värderar hållbarhet? Läs mer om hur du kan välja hållbara pensionsfonder här och här!


  SMB bevakar AP-fonderna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!