Arkitekter (ännu mer) kritiska till Svenskt Näringsliv efter SMB:s granskning
Är det rimligt att arkitekter, en yrkeskår med stort engagemang för klimatomställningen indirekt, via Svenskt Näringsliv, sponsrar det rakt motsatta?
Frågan, som redan tidigare ställts av arkitekter i klimatnätverket ACAN, har fått brännande aktualitet efter SMB:s avslöjande att Timbro fått pengar av klimatförnekande tankesmedjan Atlas Network.
– Ja, jag känner att vi inte talat klart om Timbro och om Innovationsföretagens indirekta stöd till Timbros aktiviteter, via medlemskapet i Svenskt Näringsliv.
Det säger arkitekten Tove Sjöberg, som driver eget arkitektkontor och är medlem i Architects Climate Action Network, ACAN Sverige, sedan starten 2018.
Hon och en kollega skrev i höstas ett pepprat inlägg i sin branschtidning Arkitekten och ifrågasatte om Innovationsföretagen, med 850 medlemsföretag inom arkitekt- och ingenjörssektorn, kan känna sig bekväma med sin huvudorganisation Svenskt Näringslivs hållning i klimatfrågan.
Hos Timbro hittar man kritik mot alla sorters klimatpolitik
Dels, framhöll de, för att Svenskt Näringsliv i sig självt driver en lam och motsägelsefull klimatagenda som inte helt håller sig i linje med vetenskapen.
Och dels för att SN:s dotterorganisation Timbro intar en desto ännu mer tydligt negativ uppfattning i frågan:
På Timbros hemsida går det att hitta kritik mot i princip alla sorters klimatpolitik: reduktionsplikt, EU:s green deal och subventioner till förnybar el. “Klimatet vinner på tillväxt” hävdas bestämt, en inte helt okontroversiell ståndpunkt, skrev de i tidningen Arkitekten.
De här uppfattningarna går att härleda till det mångåriga samarbetet mellan Timbro och Atlas Network, framhöll Tove Sjöberg och hennes kollega Anna Holst i sitt inlägg, och åberopade bland annat Supermiljöbloggens tidigare granskningar.
Nu har saken blivit än mer tillspetsad, anser Tove Sjöberg med anledning av SMB:s och Dagens ETC:s avslöjande nyligen. Vår nya granskning som publicerades den 4 juni visar bland annat att Atlas mottagit särskilda pengar från oljebolaget Exxon som i sin tur varit direkt destinerade till opinionsarbete mot klimatåtgärder i Sverige och Europa, utfört av Timbro.
”Svenskt Näringsliv inte alls representativa för vår bransch”
– Svenskt Näringslivs hållning är inte alls representativ för vår bransch vill jag säga. Men för att Innovationsföretagens medlemmar ska kunna sluta kollektivavtal måste man alltså bidra till den här sortens opinionsbildning? Jag menar att det är uppenbart att det Timbro säger påverkar vad regeringen gör och säger idag. Och Timbro är Svenskt Näringslivs dotterorganisation och finansieras av dem.
– Det hela blir än värre när det även står klart att oljepengar varit inblandade. Jag skulle nu verkligen vilja veta om delar av Innovationsföretagens medlemsavgift till Svenskt Näringsliv går vidare på något sätt till Timbro.
Den frågan var uppe i de bådas inlägg i höstas. Det besvarades av Innovationsföretagens förbundsdirektör Elin Lydahl, som bemötte deras synpunkter, dock utan att ha svar om förbundet indirekt stöder Timbros aktiviteter via sin medlemsavgift.
Den frågan kan hon inte heller ge SMB något svar på.
– Timbro har en historisk koppling till Svenskt Näringsliv, men agerar självständigt. Jag har personligen ingen kunskap om hur finansieringen går till, säger hon.
Elin Lydahl säger däremot rakt ut att Innovationsföretagen ”gör sitt yttersta för att Svenskt Näringsliv ska driva en mer progressiv klimatagenda.”
Ser du någon framgång för er påverkan, då?
– Vi hade ju en väldigt klar signal från det svenska folket i EU-valet, som jag hoppas påverkar våra makthavare att sätta fart i klimatarbetet.
Ja, fast om vi tittar mer på Svenskt Näringslivs agenda idag, ser du någon skillnad?
Företagens vilja att bidra i klimatarbetet måste tas till vara
– Jag skulle vilja säga att man nog talar lite tydligare om att man vill ha ett teknikneutralt energisystem, och inte enbart talar om kärnkraft. Och så uppmuntras sådant som energilagring via batterier och att tillståndsprocesser måste skyndas på. Innovationsföretagen är ett litet förbund, och nyttan är större för oss om vi kan få Svenskt Näringsliv med oss i frågor, än om vi skulle hoppa av och stå vid sidan om.
– Men jag vill betona att det är viktigt att man tar till vara på företagens vilja och ambition att spela en stor roll i klimatomställningen. Att göra som politikerna idag, att skjuta klimatmålen framåt i tiden, är inte ett effektivt sätt att få saker gjorda, säger Elin Lydahl.
Erik Jarlöv, arkitekt och vd på företaget Urban design, stämde in i kritiken mot Svenskt Näringsliv när saken diskuterades i höstas. Och skrev i en kommentar i branschtidningen att SN inte ska hävda att man representerar alla kollektivanslutna medlemsföretag i uttalanden som många av dem aldrig skulle skriva under på. Han hade tidigare vänt sig till SN:s vd Jan-Olof Jacke och påpekat detta utan att få något svar.
Inte överraskad över kopplingar till oljelobbyn
Jarlöv säger till SMB om vår granskning av Timbro att han ”inte blir överraskad att det finns sådana kopplingar, med tanke på hur klimatdebatt och -politik drivs från Timbro och Tidöpartierna.” Och tillägger att det är är sorgligt om Innovationsföretagen genom medlemsskap i Svenskt Näringsliv även kopplas till oljelobbyn. Han hoppas att branschorganisationen i så fall tar tydligt avstånd.
SMB har vänt sig till Svenskt Näringsliv och frågat hur organisationens ekonomiska kopplingar till Stiftelsen Fritt Näringsliv, som i sin tur finansierar Timbro, ser ut. Sker någon regelbunden ekonomisk stöttning från moderorganisationens sida, till exempel?
Det finns ingen notering i Svenskt Näringslivs årsredovisning för år 2022 som tydligt visar att något driftsstöd, sponsring eller bidrag till Stiftelsen Fritt Näringsliv utgått. Det året alltså.
Däremot bildades Fritt Näringsliv år 2003 genom en avsevärd ekonomisk insats av Svenskt Näringsliv som gick in med ett stiftelsekapital på 300 miljoner kronor. Övrig instiftare var Näringslivets fond, Näfo, som bidrog med 30 miljoner. Vi inväntar svar och uppdaterar texten om besked inkommer.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till