Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Båda sidor kritiska till regeringens rovdjursutredning

  Regeringens rovdjursutredning presenterade igår sitt slutbetänkande kring Sveriges rovdjurspolitik. Men redan i april förra året, presenterades det mest omdebatterade förslaget att Sverige bör ha 450 vargar. Båda sidor är dock kritiska till den siffran, naturskyddsföreningen menar att den är för låg, och jägarförbundet att den är för hög.

  Utredaren Lars-Erik Liljelund menade att för att uppnå gynnsam bevarandestatus behövs minst 450 vargar i Sverige, men betonar också att det inte räcker att låta de nuvarande vargarna föröka sig, utan att nya gener måste föras in via utländska vargar. I nuläget finns strax över 200 vargar i Sverige. Siffran 450 får dock kritik ifrån båda sidor. Jägarförbundet skriver på sin hemsida att utredningen inte tagit hänsyn till de som ska bo och leva nära vargen, och att 150 vargar är ett mer rimligt mål.

  Naturskyddsföreningen å sin sida menar snarare att 450 vargar är alldeles för lite och hänvisar till utredningens forskargrupp som slog fast att det behövs 700 vargar i Sverige om alla berörda länder ska ta ansvar i förhållande till landets storlek. Naturskyddsföreningen kritiserar också det faktum att Liljelund i uredningen föreslår att vi ska nå målet om 450 vargar först 2024, vilket de menar är på tok för sent.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.