Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Biodiversitet: Lejonen försvinner

  Tidigare har SMB bland annat rapporterat om Afrikas hotade noshörningar, men nu kommer siffror som pekar på ett ökat hot även mot lejon. Enligt studien har lejonpopulationen minskat med minst 68% de senaste 50 åren, från 100.000 till max 35.000.

  africa-21662_640Anledningarna till minskningen sägs bero på minskad mattillgång, minskat utrymme och konflikter med människan. När tillgången till föda minskat har en av dessa konflikter har bestått i att lejonen gett sig på boskap, vilket bland annat har lett att människor har utplånat lejonstammar genom att förgifta deras byten. Ett annat hot mot lejonen har varit jakten, där jägare gärna dödar hannar med stora manar vilket kan lämna resten av flocken utan skydd.

  Ett nyligen uppkommet problem är att lejon numer kan dödas för att användas i asiatisk medicin. När tigrarna nu blir färre och förre, men så få som 3200 kvar, har tjuvjägare vänt sig till lejonen och utsätter dem för ett nytt hot som kan eskalera.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.