Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Blir vi generationen som översvämmade New York?

    Isen på Antarktis kommer att fortsätta smälta och höja havsnivån med minst 2,5 meter, även om världens länder lyckas uppnå Parisavtalet. Det visar ny forskning som ytterligare betonar betydelsen av att begränsa den globala upphettningen för att undvika ännu värre avsmältning.

    Vi kommer att få enorma förändringar även om vi följer Parisavtalet och katastrofala om vi inte gör det.

    Det säger Anders Levermann, verksam vid Potsdam Institute for Climate Impact Research, som tillsammans med medförfattare undersökt hur isen på Antarktis förväntas smälta i ett varmare klimat. I en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature visar forskarna hur Antarktis uppvisar en mängd temperaturtrösklar och en så kallad stark ”hysteres” effekt, vilket innebär att isen kommer att fortsätta förlora massa även om temperaturen skulle sjunka. Detta beror enligt Levermann och kollegor på en rad eftersläpande effekter som bland annat finns i isen och som i sin tur gör den instabil när den nått vissa lägen. Detta kan komma få stora konsekvenser, eftersom Antarktisisen består av en ismassa motsvarande 58 meter av den globala havsnivåhöjningen.

    Studien visar att isen har temperaturkänslighet som innebär att för varje grads uppvärmning över förindustriell nivå kommer havsnivån höjas med 1,3 meter. Det innebär att även om Parisavtalet uppfylls kommer Antarktis is att smälta och havsnivån att höjas med 2,5 meter. Denna höjning är dock inget jämfört med vad som är att vänta ifall uppvärmningen passerar 2 grader, eftersom avsmältningen ökar så att havsnivåhöjningen nästan fördubblas till 2,4 meter per extra grads uppvärmning över 2 och upp till 6 grader. Skulle sedan temperaturen passera 6 grader handlar det nästan om 10 meter per uppvärmningsgrad mellan 6 och 9 grader. Samtidigt ger var och en av dessa trösklar upphov till den nämnda hystereseffekten, vilket innebär att isen inte återfås även om temperaturen vänds till dagens nivåer. Därmed betonas hur viktigt det är att hålla nere uppvärmningen så långt det bara går.

    Martin Jakobsson, som är forskare i maringeologi och geofysik vid Stockholms Universitet, säger till Aftonbladet att studien pekar på två viktiga faktorer. För det första att om temperaturen skruvas upp med 2 grader måste man skruva ner mer än 2 grader för att isen ska återgå till sitt ursprungsläge. För det andra att 1 grads uppvärmning motsvarar en global höjning av 1,34 meter av världshavens vattennivå.

    Forskningen ligger väl i linje med det som rapporterats de senaste veckorna gällande accelererande avsmältning av isarna på både Arktis och Antarktis och den oroväckande avsmältningen av Grönlandsisen där stora glaciärer spricker upp och glider isär. Den Antarktiska halvön hör dessutom till de platser i världen som värms upp snabbast med nära 3 grader under den senaste 50-årsperioden. Och som IPCC:s specialrapport om havet och planetens frusna delar visade får nu utsläppen av växthusgaser allt större påverkan på världens hav och istäckta områden. 

    Och om detta inte var nog visar annan ny studie i Nature att Grönlandsisen är på väg att tappa sin massa ungefär fyra gånger snabbare än vad som tidigare observerats under de senaste 12 000 åren. Samtidigt rapporterar det amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA att den arktiska isen nu befinner sig på den näst lägsta nivån som uppmätts.

    Det är med andra ord mycket allvarliga tecken som uppvisas från havsisarna. Framtidsspaningen från Anders Levermann, medförfattare till studien om Antarktis är allt annat än munter:

    Vi kommer bli ihågkomna som generationen som översvämmade New York.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.