Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Cementa nekas prövning i HD

  Ansökan om fortsatt kalkstensbrytning på Gotland kommer inte prövas i Högsta domstolen.

  I slutet av juli bedömde mark- och miljööverdomstolen Cementas miljökonsekvensbeskrivning som alldeles för dålig för att kunna prövas i domstol. Avvisandet överklagades av Cementa, och idag kom beskedet: Högsta domstolen kommer inte överpröva MMÖD:s beslut.

  Det innebär att den rättsliga processen nu börjar om från noll, enligt experter som SVT pratat med. Genom en ifrågasatt uppluckring av miljöbalken har Cementa fått åtta månaders uppskov för sitt tillstånd, men efter den tiden går det inte längre att få ett förlängt tillstånd. EU:s lagstiftning om miljöbedömningar, grundvatten och naturskydd sätter stopp för det.

  Lokalinvånare på Gotland oroas av kalkbrottens påverkan på grundvattnet och närliggande Natura 2000-områden. Trots tidiga signaler om att Cementas vattenberäkningar varit bristfälliga har bolaget inte gjort tillräckligt för att rätta till dem, enligt Mark- och miljööverdomstolens bedömning.

  Amanda Borneke, Hållbarhetskoordinator på Sweco Sverige, sammanfattar:

  • Miljööverdomstolens dom som kom 6 juli gäller. Cementa får inget prövningstillstånd i målet om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland.
  • HD:s beslut innebär slutet på den här processen. Företaget kan gå in med en ny ansökan till mark- och miljödomstolen och det blir ett nytt mål med ny prövning, ny huvudförhandling. I den nya processen kan regeringen komma att besluta att lyfta upp frågan.
  • Cementas konsekvensanalyser av 20 års fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland är underkända. För att ansöka om nytt prövningstillstånd behövs nya konsekvensanalyser.
  • Mark- och miljööverdomstolen menar att miljökonsekvensbeskrivningen har så många brister, att det inte går att ta ställning till brytningens inverkan på miljön.
  • En utväg är att Cementa räddads av våra politiker. Regeringen måste då, baserat på den nya ändringen i miljöbalken, bereda och fatta ett nytt beslut om förlängning av tiden för att utnyttja det befintliga tillståndet inom den volym som redan har miljöprövats och godkänts.
  • Regeringen har gett Cementa åtta månader till från 31 oktober. Efter det finns det däremot inget förlängt tillstånd att få.
  • Om regeringen skulle förlänga det befintliga tillståndet ytterligare efter åtta månader eller utöka volymen, skulle den dock bryta både mot EU:s lagstiftning om miljöbedömningar, grundvatten och naturskydd, och mot Århuskonventionen som Sverige är part till och som kräver att allmänheten ska kunna delta i beslutsprocessen.

  LÄS MER: Regeringen förlänger Cementas tillstånd efter vinklad snabbutredning

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!