Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Centerledningen splittrad kring kärnkraften

  Kärnkraftsdebatten går het just nu, och hela vägen upp i regeringen finns det olika syn på hur man ska hantera katastrofen i Japan. Centerns partiledare Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren har de senaste dagarna presenterat helt olika bilder av den svenska kärnkraftssäkerheten, och vilka lärdomar man bör dra av fallet Fukushima.

  I en intervju i Rapport den 14 mars sa Maud Olofsson ”Jag tror att det är väldigt viktigt att inte bara när vi har såna här olyckor rusar ut och säger att; nu har vi en extra kontroll”. Hon betonade också den höga säkerheten på svenska kärnkraftverk, och att inga kärnkraftverk får öppna utan att ha klarat säkerhetskraven.

  Men bara två dagar senare går Andreas Carlgren ut och säger raka motsatsen.

  ”Regeringen avser att utvidga Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) pågående särskilda säkerhetsuppdrag till att omfatta en genomlysning av den svenska kärnsäkerheten och det nationella säkerhetsarbetet utifrån erfarenheterna i Japan.” skriver man i miljödepartementets pressmeddelande. Den ökade kontrollen är alltså ett direkt svar på händelserna i Japan.

  Frågan är om regeringen helt har bytt inställning under de två dagarna, eller om Maud Olofsson har blivit överkörd. Det är nog en fråga vi inte kommer att få svar på.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.