Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Pixabay

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen 29 maj ligger koldioxidhalten nu på 416,57 miljondelar (ppm), vilket är ungefär lika mycket som förra veckan (416,86 ppm). För att få lite perspektiv på ökningen låg nivån på 393 ppm för bara 10 år sedan.

  Koldioxidhalterna i atmosfären satte dessutom nya rekord i maj. Atmosfärisk koldioxid uppmätt vid Mauna Loa-observatoriet nådde en månadstopp som översteg 417 delar per miljon (ppm), det högsta månatliga antalet som någonsin har registrerats, meddelade forskare från Scripps Institution of Oceanography vid University of California San Diego och NOAA i veckan. Det tidigare rekordet noterades i maj förra året då månadsgenomsnittet var 414,7 ppm. Dessutom var månaden den varmaste maj som har uppmätts globalt.

  Att utsläppen tillfälligt minskat under pandemin har dessvärre en försumbar påverkan på halterna av växthusgaser i atmosfären, menar Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI:

  När vi jämför siffrorna för maj i år jämför vi med maj förra året. Det är ett helt års påfyllning av koldioxid, effekten av coronapandemin har bara varit i några månader av den tiden. Dessutom har inte världen stängt ner helt, även om vi inte flyger så mycket så har vi gjort mycket annat, fabriker går och vi har el och värme. Det är inte så att utsläppen har gått ner till noll den här våren.

  Han säger till DN att när det gäller koldioxiden kan man vara säker på att det blir rekord varje år:

  Så länge vi har utsläpp kommer koldioxidhalten i atmosfären att öka och därför blir det rekord varje år, till skillnad från för temperaturen som varierar på ett annat sätt.

  För att halten av koldioxid ska sluta öka krävs ett totalt stopp av utsläpp i många år och det är därför extra sorgligt att utsläppen i Kina redan är tillbaka på samma nivåer som före nedstängningen.

  Det är därför extra viktigt att EU inte kompromissar med sin gröna giv och ser till både utsläppsminskningar och värnande om biologisk mångfald. Allt annat är otänkbart.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra