Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på nyårsdagen på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 417,73 miljondelar (ppm). Det är en liten ökning jämfört med förra veckans notering på 417,44 ppm. På ett år har det skett en ökning med 1,95 ppm, jämfört med nyårsdagen 2021. Sammantaget blev halten koldioxid under november månad i år 415,01 ppm, vilket är en ökning med 1,89 ppm jämfört med oktober 2020.

  CO2 Weekly Values for Mauna Loa
  Källa: NOAA

  För bara 10 år sedan låg halten på 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. 2020 nådde halten av koldioxid nya rekordnivåer på 413,2 ppm och ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten.

  Källa: NOAA

  Koldioxidhalten i atmosfären har i år nått nya historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Det är den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid NOAA:s Mauna Loa-observatorium på Hawaii. Ökningen för hela 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend där koldioxidökningen och den globala temperaturökningen följs tydligt åt.

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia. Detta bekräftades av IPCC-rapporten som betonar den mänskliga påverkan som otvetydig för den uppvärmning som skett och vars hastighet saknar motstycke under i alla fall de senaste 2 000 åren.

  I Sverige var 7 av 10 dagar varmare än genomsnittet under 2021, enligt väderdata från SMHI som Ekot sammanställt. Dessutom är de dagar som är mycket varmare än genomsnittet fem gånger vanligare än de som är mycket kallare. Erik Engström, klimatolog på SMHI säger till Ekot att det visar tydligt hur jorden blir allt varmare:

  Över hela året är det här en bra bild som visar att vi har en pågående klimatförändring, i Sverige och världen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.