Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dyrare att fortsätta släppa ut än att följa Parisavtalet

  SG delivers remarks at the closing ceremony of COP21 Foto: Flickr: United Nations Photo

  Det går inte längre att påstå att klimatåtgärder är för dyra. En ny studie visar att kostnaderna blir större om vi inte agerar.

  Om världen lyckas begränsa den globala uppvärmningen enligt Parisavtalet minimeras även klimatkostnaderna. Det rapporterar Vetenskapsradion.

  I en ny studie i Nature Communications har forskare räknat på kostnadseffektiviteten av att begränsa den globala uppvärmningen till två grader, genom att väga kostnaden för att ersätta fossil energi med förnybar med kostnaderna för de skador som klimatförändringarna medför.

  Därmed anser de att Parisavtalet också är det mest kostnadseffektiva sättet att hantera klimatförändringarna, och att ekonomiska argument därmed inte är giltiga för att vänta med att ställa om.

  Det går därför inte längre att påstå att klimatåtgärder är för dyra, eftersom kostnaderna tvärtom blir ännu större om vi inte agerar. Utifrån resultatet menar forskarna att det finns allt färre argument för att inte göra något åt den globala uppvärmningen.

  Med den nya studien ges även de ekonomiska argumenten för att påskynda omställningen. Ett varmare klimat kostar pengar, hälsa och människoliv. Enligt WHO är hälsovinsterna genom att minska koldioxidutsläppen ungefär dubbelt så stora som kostnaden för att genomföra de krävda åtgärderna. Genom att uppfylla målen i Parisavtalet kan man rädda cirka ett miljon liv per år globalt bara genom minskade luftföroreningar. Om inte det är tillräckligt så är frågan vad som är.

  Samtidigt ser vi fortfarande politiker och företagsledare som gärna propagerar att det inte är så bråttom att göra något åt klimatkrisen.

  Potsdaminstitutet i Tyskland, som ligger bakom studien, anses vara ett av världens främsta klimatforskningsinstitut och leds av Johan Rockström. Han betonade nyligen i sitt Vinter i P1 vikten av att börja ställa om. I programmet listar han tio steg som han menar behöver genomföras inom det kommande decenniet för att vi ska klara av att förhindra de farliga klimatförändringarna. Det gäller framförallt att omgående stoppa subventioner och investeringar i fossilindustrin och att pensionsfonder behöver bli fossilfria. Vidare ser han ett behov av ett globalt pris på kol på minst 50 euro och att länder ska kunna införa importtullar på kol. Ytterligare punkter som listas är krav på att säkra kolsänkor, ställa om livsmedelsförsörjning och matintag, samt införa nya principer för ekonomin. Han menar att klimatet borde rama in alla andra politikområden och att alla länder därmed måste ha en klimatlag. Så vad väntar vi på?


  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.