(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Elområden som skulle lösa elproblemen

Tanken var att den nya indelningen av elområden i Sverige skulle leda till mer el-investeringar i söder och även energibesparingar. Men kritiken växer mot systemet. 

 Sedan den förste november 2011 har vi nu fyra elzoner i Sverige beroende på hur elproduktionen och -förbrukningen ser ut. I norr produceras mest och i söder konsumeras mest, det ska hädanefter avspegla sig på priset. Eftersom det är en del överföringsproblem av el från norr till söder var det tänkt att indelningen skulle ge incitament för att dels investera i ny elproduktion söderöver och dels att man skulle, genom prishöjningen, inspireras till att sänka sina elkostnader genom energibesparande åtgärder.

Enligt den officiella versionen är det EU-kommissionen som tvingat Sverige att slutligen ge upp sin elmarknadsreglering, för att i stället låta marknaden göra jobbet. Just ansvarsfrågan har dock blivit ett politiskt trätoämne, och föremål för en KU-anmälan. En av centralgestalterna i bråket är Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg. Han anser inte att elområdesindelningen skapar orättvisor.

(svd.se 2012-03-13)

Några som drabbas av detta är industrin, men även privatpersoner. Elintensiva företag får en fördel i Norrland, men i söder skapar det höga kostnader. Dock skulle detta kunna lösas genom just elinvesteringar i söder och bättre överföringskapacitet. Och att vi slutar överanvända så mycket el. Privatpersoner har mycket att spara om man energibesparar exempelvis.
 
Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elledning_stamhem_lund.jpg

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.