Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Energimyndighetens chef tror inte på ny kärnkraft

  Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten, säger i intervju att kärnkraften inte hör hemma i ett hållbart energisystem.

  Erik Brandsma

  I senaste numret av tidningen Energivärlden (kan laddas ner eller beställas gratis här) finns en längre intervju med Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten sedan i mars. Brandsma, som tidigare bland annat arbetat för E.ON och Vattenfall förklarar i intervjun att Sverige med all sin förnybara energi har goda möjligheter att bli något som skulle kunna liknas vid Europas gröna batteri. Däremot verkar Brandsma inte tro att det kommer byggas någon ny kärnkraft i Sverige.

  – Jag har en pragmatisk syn och tycker att anläggningarna ska användas tills livslängden tar slut. Under tiden får vi se om det finns intresse från industrin att bygga nytt utan subventioner. Jag tror inte att de vill stå för kostnaderna. Både i Storbritannien och Finland drar industrin sig tillbaka från sina tidigare ambitioner inom kärnkraft, säger Erik Brandsma och konstaterar sedan:
  – Vi arbetar för ett hållbart energisystem, och jag tycker faktiskt inte att kärnkraft är en del av ett sådant system.
  I stället är det förnybara energislag som måste växa i framtidens energisystem, enligt Energimyndigheten.

  Att kostnaderna för ny kärnkraft kan dra iväg uppmärksammades på nytt i slutet av förra veckan. Bygget i finska Olkiluoto, som från början var tänkt att kosta omkring tre miljarder euro och som skulle stå klart år 2009, verkar enligt de senaste beräkningarna nu få en kostnad på cirka åtta miljarder euro och förväntas kunna vara klart först år 2015. Liknande problem med förseningar och stigande kostnader har man även vid kärnkraftsbygget i franska Flamanville, där notan också ser ut att hamna på drygt åtta miljarder euro.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.