Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I en stor granskning som släpps idag avslöjar Greenpeace att Preem ligger bakom en omfattande greenwashingkampanj i svensk media. Miljöorganisationen har anmält Preem för brott mot marknadsföringslagen.

  Den 15 juni väntas Mark- och miljööverdomstolens beslut om huruvida Preem får tillstånd att expandera sitt oljeraffinaderi i Lysekil, därefter går frågan över till regeringen. Idag presenterar Greenpeace en granskning som visar att företaget inför beslutet har spenderat över åtta miljoner kronor på en mycket omfattande, systematiskt vilseledande reklamkampanj i bland annat Dagens Nyheter, Expressen och Lysekilsposten.

  Greenpeace granskning visar bland annat att Preem genom att sprida vilseledande videos och annonser, ofta förklädda till att likna vanliga tidningsartiklar, försöker dra fokus från faktumet att de planerar att öka sina utsläpp med 1 miljon ton koldioxid om året. Bland annat låtsas oljebolaget att de behövs för att stärka landsbygden, utan att det har den minsta koppling till Preems huvudsakliga verksamhet. I en annan artikel försöker Preem medvetet spela på människors rädsla för krig.

  För några veckor sedan fälldes Preem av Reklamombudsmannen för en annons om sitt oljeraffinaderi i Lysekilsposten. Greenpeace har idag anmält Preems reklamkampanj i sin helhet till Reklamombudsmannen och Konsumentverket och kräver att Preems greenwashing stoppas.

  Preem bedriver en omfattande och systematisk greenwashing. Deras reklamkampanj strider mot god marknadsföringssed och bryter mot marknadsföringslagen på en mängd punkter. Därför anmäler vi Preem till Reklamombudsmannen och Konsumentverket och kräver att Cecilia Tisell omedelbart stoppar Preems greenwashing”, säger Gustav Martner som är Kreativ chef för Greenpeace i Norden.

  Han säger att Preems reklamkampanj är ”ett av de värsta exemplen på greenwashing” han sett i Sverige.

  Se Greenpeaces video om Preems kraftigt vilseledande kampanj:

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!