Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU backar om flygskatt

  Efter år av hårda strider verkar det som att EU gått med på att avskaffa sin flygskatt för plan som flyger utanför Europa i utbyte mot att FN:s flygorganisation ICAO ska försöka förhandla fram ett internationellt avtal som ska träda i kraft 2020, det skriver Reuters.

  Efter förhandlingar i Montreal i veckan gav EU till slut med sig och accepterade att dra tillbaka sin skatt på flyg som startar eller landar i EU. Flygskatten kommer numera bara gälla flyg som flyger helt inom EU. Samtidigt ska ICAO försöka förhandla fram ett avtal till 2016 som träder i kraft 2020. Kompromissen har fått hård kritik från miljögrupper.

  Kompromissen är en onödig eftergift som inte garanterar att ICAO kommer få fram ett globalt avtal sa Bill Hemmings från organisationen Transport and Environment till Reuters.

  År 2012 inkluderade EU alla flyg som startar eller landar i EU i handelssystemet med utsläppsrätter, vilket betydde att flygbolagen fick betala för sina utsläpp. Lagen upprörde dock många länder utanför EU bland annat Kina och USA, som menade att EU:s skatt stred mot internationella avtal. Diskussionerna kring flygskatten har varit heta och flera länder har hotat med handelssanktioner mot EU.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.