Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Få svar om partiernas kärnkraftskrav

  Vad vill egentligen L, M, och KD uppnå med energikonflikten? Klimat, ekonomi och säkerhet ifrågasätts i frågor som partierna ännu inte svarat på.

  I förrgår valde M och KD att lämna energiöverenskommelsen som partierna ingick 2016 tillsammans med regeringen och Centerpartiet*. Syftet med överenskommelsen var att skapa en långsiktig energipolitik, och målet blev 100 procent förnybar elproduktion till 2040.

  Svårt att motivera ur klimatsynpunkt

  Moderaterna och Kristdemokraterna har under en längre tid hotat att lämna överenskommelsen, då de vill att målet ska bytas ut till ”ett 100 procent fossilfritt elsystem” och hävdat att de vill bygga ut kärnkraften för att nå klimatmålen. 

  Att klimatet skulle ligga bakom kärnkraftssatsningarna är däremot svårt att förstå, då kärnkraft tar tid att bygga och utsläppen snabbt behöver sjunka. De kommande tio åren skulle utsläppen behöva mer än halveras.

  Inte ens med den bästa vilja skulle det kunna byggas ny kärnkraft på den tiden – däremot får vi med dagens utbyggnadstakt av vindkraft ytterligare cirka 50 TWh ny förnybar el. Det skulle minska de totala koldioxidutsläppen med flera tiotals miljoner ton. Varför skriver inte M, L och KD ett ord om vindkraftens utveckling?”, undrar Anders Wijkman, ordförande för Climate-KIC, i en replik på DN debatt den andra december.

  Repliken fick aldrig något svar, men en vecka senare valde alltså partierna att lämna överenskommelsen.

  Kärnkraft ett dyrt alternativ

  Anders Wijkman ställer fler frågor, bland annat hur det ekonomiska resonemanget ser ut. Enligt den årliga World Nuclear Industry Status Report 2019 (WNISR) är ny kärnkraft nu omkring tre gånger dyrare än sol- och vindkraft, och i veckan gick Vattenfall ut och sa att de planerade att stänga ringhals 1 och 2 i förtid på grund av bristande lönsamhet. För att fortsätta driva reaktorerna ytterligare några år skulle satsningar på sannolikt minst 900 miljoner kronor behövas.

  Medan kärnkraftens kostnader är höga, fortsätter det förnybara bli allt billigare.

  “Teknikutvecklingen går snabbt och kostnaderna fortsätter neråt. För kärnkraften är trenden den helt motsatta. Pågående projekt i USA och Europa avbryts, försenas eller fördyras”, skriver Anders Wijkman, som också ifrågasätter partiernas krav om att Sverige ska satsa på att utveckla fjärde generationens kärnkraft.

  “Trots offensiva satsningar har både Frankrike och Japan nyligen beslutat avbryta sina utvecklingsprojekt efter tiotals miljarder kronor i kostnader.”

  Helt förnybart system möjligt

  Inte ens eltrygghetsfrågan motiverar agerandet från partierna. I en rapport slog nyligen Energimyndigheten fast att det är fullt möjligt med ett väl fungerande 100 procent förnybart elsystem, där vatten- och vindkraft kompletteras med styrning av efterfrågan, förbättrad lagringsteknik och vätgasproduktion.

  Kärnkraft redan tillåtet – men förnybart kan hotas

  Men den nuvarande energiöverenskommelsen tillåter dessutom både livstidsförlängning och ny kärnkraft, vilket gör att Anders Wijkman kallar partiernas krav “ett slag i luften”.

  Risken av partiernas agerande är däremot att aktörerna inom vind- och solkraft kan bli osäkra, i ett läge där förnybar elproduktion kan bidra till att minska utsläppen.

  “Sverige har en unik chans att snabbt minska klimatutsläppen genom att möjliggöra en fortsatt ökad elproduktion, elexport och elektrifiering. Därför måste vi fokusera på de förnybara kraftslag som kan byggas ut på marknadsmässiga grunder – inte på en osäker och dyr kärnkraftsteknik”, avslutar Anders Wijkman, som ännu inte fått svar på sin replik i DN.


  *Liberalerna valde redan under processen att stå utanför, då de motsatte sig subventioner av förnybart som kunde leda till nedläggningar av kärnkraftsreaktorer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra