Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Färre elefanter dödades 2013

  Foto: Guido da rozze (CC-BY)

  Antalet elefanter som dödats av tjuvjägare för sina elfenben gick ner förra året.
  Under 2013 dödades minst 20 000 elefanter av tjuvjägare. Motsvarande siffra för 2012 var 22 000 och under 2011 dödades 25 000 elefanter för sina elfenbens skull, det rapporterar Washingtonkonventionen. De arbetar med att övervaka handeln  med hotade arter.
  Allt är dock inte frid och fröjd. Det finns ungefär en halv miljon elefanter kvar i Afrika, vilket är 20 gånger färre än för hundra år sedan. Den olagliga handeln med elfenben är mycket lönsam för kriminella nätverk: sammantaget uppskattar Interpol att handeln med hotade arter omsätter 10-12 miljarder US-dollar varje år. För att komma undan myndigheter använder sig tjuvjägarna och deras kumpaner av samma smugglingsvägar som för knark.
  Elfenben har länge varit en kritiserad vara och så sent som i höstas uppmärksammade WWF frågan med en kampanj som uppmanar svenskar att sluta köpa elfenben på semestern i sydostasien.
   
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.