Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Fel väg att gå”- kritiken mot bränslepaketet

  Finansminister Mikael Damberg på dagens presskonferens. Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

  WWF och Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot de nya fossilsubventioner som regeringen aviserade idag. ”Var är pengarna till kollektivtrafiken?”, säger Jens Forsmark, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

  Regeringen presenterade idag ett stort ekonomiskt paket för att mildra de ekonomiska konsekvenserna för svenska hushåll nu när bränsle- och elpriserna stiger.

  Bland annat sänks skatten på bensin och diesel tillfälligt med 3,7 miljarder, reduktionsplikten pausas och alla bilägare får minst tusen kronor i riktat stöd.

  ”Tusen spänn i handen till privatbilister är inte en omställningsfråga” 

  Naturskyddsföreningen ser stora risker med paketet.

  – Vi är väldigt kritiska till att regeringen sänker kostnaderna för det fossila, försvagar reduktionsplikten och ger kontantbidrag till den som har en bil. Vi ser ju problematiken för hushåll som får högre priser, men vi hade hellre sett att man går in med ett stödpaket som är socialt hänsynsfullt men samtidigt stöder omställningen i den akuta klimatkrisen, säger Jens Forsmark, sakkunning transporter, till SMB.  

  – Kontantbidraget slår väldigt snett. Var är pengarna till kollektivtrafiken som blöder pengar just nu? Tusen spänn i handen till privatbilister är inte en omställningsfråga.

  Naturskyddsföreningen anser också att tillskottet i bonuskassan för elbilar kan bli snedriktat.

  – Vi ser också en risk när man utökar bonusen till klimatbilar med 4 miljarder utan att samtidigt också höja malusavgiften. Det blir i praktiken en subvention för fler bilköp, viket inte var tanken utan det ska ju vara ett självfinansierande system. Det är uppenbarligen roligare att bara ge men inte ta, särskilt från röststarka grupper som bilägare, säger Forsmark. 

  ”Går rätt in i Putins kassa”

  Även WWF är starkt kritiska till dagens fossilbesked.

  – Vi förstår att människor runt om i landet känner en ekonomisk oro på grund av höjda kostnader för drivmedel, men det här är fel väg att gå för regeringen. Åtgärderna kommer ytterligare låsa fast oss i ryska fossila bränslen och spä på utsläppen som vi behöver få ner här och nu, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitikområdet, till SMB. 

  – Det finns några exempel på åtgärder som vi stöder. Klimatbonusen skjuter till mer pengar för att människor ska kunna köpa elbil, den nuvarande potten tog slut redan i januari och vi har drivit på för påfyllnad. Det nya reseavdraget har tidigare främst gynnat de som åker bil, men nu kommer det både gynna landsbygdsbor bättre och fungera oavsett färdmedel. Det tycker vi är positivt.  

  Vilken av åtgärderna är mest skadlig ur en klimatsynpunkt enligt er?
  – Den sänkta skatten på diesel och bensin går rätt in i Putins kassa och upprätthåller bilsamhället. När kostnaderna går upp tycker vi att man ska justera privatpersoners ekonomi på andra sätt och samtidigt gynna lösningar som behövs i klimatomställningen. Det finns exempel på stater med landsbygdsbefolkning som tar en annan väg här, till exempel Nya Zealand som ska halvera avgifterna i kollektivtrafiken.

  Ser ni någon risk i processen med att rulla tillbaka de ekonomiska styrmedlen sen när de tillfälliga ändringarna löper ut?
  – Det är klart, det är aldrig populärt att höja skatter. Regeringen har till exempel redan dragit tillbaka BNP-indexeringen i flera år  Nu kan det till exempel bli jättesvårt att både dra upp reduktionsplikten för två år och rätta till beskattningen av diesel och bensin, avslutar van der Veer. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!