Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fler cyklar än bilar säljs i EU

  Allt fler människor i EU väljer cykeln framför bilen. Trenden syns över hela EU, i alla länder utom två (Luxenburg och Belgien) säljs nu fler cyklar än bilar.

  Orsaken verkar vara både ekonomisk och kulturell, de tuffare ekonomiska tiderna får länder där bilen tidigare har haft ett starkt fäste att omvärdera sin relation till den och satsa på cyklism istället. Men även i länder som inte drabbats av lika tuffa ekonomiska tider verkar cykla mer. Orsaken verkar ha att göra med att människor inte känner ett lika stort behov av bilen som förr i tiden. Det finns andra sätt att ta sig fram på, dessutom har bilen minskat som statussymbol, vilket kan vara en orsak till att allt fler unga väljer att inte ta körkort.

  Ibland kallas fenomenet för peak car, alltså att bilen som transportmedel nu nått sin topp och att vi är på väg mot en framtid där bilen får lämna plats för andra transportslag. Detta får i sin tur stora politiska konsekvenser eftersom många vägsatsningar idag bygger på att vi får en ökad biltrafik i framtiden. SR hade i somras en bra granskning kring detta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.