Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Folkpartiet skriver om ökande vindkraftsmotstånd – står själva för motståndet

  Eva Flyborg, folkpartistisk riksdagsledamot, skrev igår på sin blogg (representerandes Folkpartiets officiella åsikt) om ett ökande vindkraftsmotstånd. Men har hon något belägg för sitt påstående om att det skulle finnas ett ökande motstånd till vindkraften? Supermiljöbloggen har undersökt det hela.

  • 86 % av svenska folket ser positivt på vindkraften, den enda energiformen som kan redovisa högre siffror än det är solkraften. Dessutom ökar den här siffran desto mer vindkraftsetableringar ett land har. Till exempel så är hela 96 % av befolkningen i vindkraftstäta Danmark positiva till vindkraften. Vindkraftens främsta motstånd verkar komma från Folkpartiet själva.
  I blogginlägget görs även en rad andra påståenden och Supermiljöbloggen har valt att kika närmare på en den av dessa.

  • Eva Flyborg menar dessutom att vindkraftens avfall är ett stort problem då det klassats som miljöfarligt. Själv driver hon en linje där hon vill se mer kärnkraft med ett slutförvar på minst 100 000 år.
   • Vidare hänvisar Flyborg dessutom till vindkraftsproduktion under en vindstilla dag i England och menar att endast 0.04 % av deras energi kommer därifrån.Sett till ett helt år står vindkraften dock för 4.5 %. En siffra mer än 100 gånger så hög som den Flyborg angav.

    Det kan dock ändå anses vara relevant att det är ett problem att vindkraftverk står stilla ibland men frågan är då vad Flyborg kommer att tycka nästa gång de svenska kärnkraftsreaktorerna står stilla? Sverige har dessutom till skillnad från England en stor andel vattenkraft i energimixen och den kan på ett framgångsrikt sätt reglera eventuellt bortfall från vindkraften.

   Folkpartiet får gärna skriva om ett ökande vindkraftsmotstånd, men då kan de också vara ärliga med att det är de, och inte det svenska folket som utgör det motståndet.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra
   Tipsa!

   Tipsa oss

   Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.