Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Frågetecken kring alliansens energiöverenskommelse

  Ett uttalande från Annie Lööf har på nytt satt igång debatten om huruvida Vattenfall kan bygga kärnkraftverk utan statliga subventioner.

  I en intervju med Svenska Dagbladet i söndags förklarade näringsminister och centerpartiledaren Annie Lööf att det är okej om det statliga bolaget Vattenfall väljer att bygga nya kärnkraftreaktorer och att detta inte skulle bryta mot allianspartiernas energiöverenskommelse som innebär att inga direkta eller indirekta subventioner får ges till ny kärnkraft.

  – [M]an diskuterade detta när energiöverenskommelsen slöts och då kom man överens om att det är okej om Vattenfall gör detta med sina egna medel. Men inte om det krävs ett tillskott av pengar, säger Lööf i intervjun.

  Men uttalandet har fått centerpartisten Sven Bergström att reagera. Bergström satt i riksdagen när överenskommelsen röstades igenom 2010 och var den som krävde skrivningen om subventionerna i utbyte mot att rösta ja till överenskommelsen. Han menar att det är omöjligt att räkna hem ny kärnkraft utan statligt stöd, och till Svenska Dagbladet säger han:

  – Ingenstans i världen finns exempel på nybyggd kärnkraft utan stora statliga subventioner. Därmed skulle det strida mot överenskommelsen om Vattenfall ändå gav sig på att försöka bygga nytt.

  Bergström menar att det exempelvis skulle innebära en indirekt subvention om Vattenfall väljer att bygga ny kärnkraft och därefter tvingas minska utdelningen till staten som en konsekvens.

  – I den mån det skulle handla om att betala ut en mindre utdelning till staten eller att den helt försvinner skulle det vara en indirekt subvention. Det påtalade jag redan när saken diskuterades, säger Bergström till Svenska Dagbladet.

  Enligt en annan artikel i Svenska Dagbladet från i somras, där Vattenfalls vd Øystein Løseth intervjuas, framgår att det statliga bolaget tänker lägga runt en miljard kronor på att undersöka möjligheterna till ny kärnkraft i Sverige. I en intervju med Sveriges Radio säger Løseth att det snarare handlar om ”miljarder” som Vattenfall nu alltså lägger på att utreda om det går att få lönsamhet i kärnkraften.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra