Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Framtid utan tillväxt är vår chans

    Klimathotet är akut. Det kan inte, som vi ibland får höra, lösas genom ekonomisk tillväxt. Lösningen stavas omvandling, och måste genomsyra både industri och livsstil. Det hävdar Staffan Laestadius, professor i industriel utveckling vid KTH i dagens Svenska Dagbladet.

    Förhandlingarna under COP 19 i Warsawa kollapsade på grund av politikernas rädsla för de nödvändiga förändringar som måste göras för att rädda klimatet. Rädslan är att energin kommer att bli dyr. Då kommer produktiviteten att minska, och människor som jobbar inom industrin att bli arbetslösa. Med hög arbetslöshet minskar människors konsumtionskraft, och när vi inte har råd att köpa mer så minskar efterfrågan, och då blir det heller inga nya jobb inom industrin. Det är denna situation politikerna vill undvika när de desperat väjer sig från att fatta beslut om utsläpp och fossila bränslen.

    Ekonomisk tillväxt mäts i termer av ett lands totala ekonomiska aktivitet. Minskad köpkraft och arbetslöshet minskar den aktiviteten, och ger också mindre skatteinkomster till staten. Ekonomisk tillväxt hänger på så vis ihop med sociala problem som hög arbetslöshet, och med skattefinansierad välfärd som skola och sjukvård. Det är därför politikerna till varje pris vill rädda tillväxten och den billiga fossila energin.

    Det är också därför tillväxten är direkt relaterad till uttag av fossila bränslen som kol, olja och gas, och därför även till utsläppen av växthusgaser. Laestadius, och många med honom, frågar därför: Hur ska vi hitta en tillväxtmodell som istället för att öka fossilanvändningen med 3 % per år, minskar användningen av dessa bränslen? Detta är nytt för ekonomerna. När man idag räknar ut ett lands BNP (som är den siffra som mäter tillväxten) så har ökad energianvändning räknats som ökad arbetsproduktivitet – vilket är positivt för den slutgiltiga siffran.

    Vi måste förstå att det som är kostnadseffektivt idag kommer att stå oss fruktansvärt dyrt inom en snar framtid, menar Laestadius. Vi har utomordentligt goda förutsättningar för att omvandla den svenska industrisektorn till en framgångssaga i fråga om vind- och vattenkraft, biomassa och kraftöverföring. Istället för ökad arbetslöshet skulle vi kunna sysselsätta fler. Men då måste våra politiker våga ta i frågan, och vi väljare acceptera att meningslös shopping inte gör vårt liv bättre.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.