Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    EU-parlamentet beslutade tidigare i månaden att EU-länderna själva ska få rätt att begränsa eller förbjuda odling av GMO-växter, även om växterna är tillåtna på EU-nivå. Länderna får stoppa GMO-grödor på grund av fysisk planering, socioekonomiska skäl eller jordbrukspolitiska skäl. Däremot så får de inte stoppa grödorna på grund av miljö eller hälsoskäl, vilket endast EU-kommissionens livsmedelsmyndighet Efsa för bedömma. 

    Av de svenska partierna i EU-parlamentet så röstade Socialdemokraterna, Feministiskt Initiativ, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ja till beslutet. Parlamentariker från Miljöpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade nej, skriver Europaportalen. Men det finns olika anledningar till att partierna röstade nej. I en debatt i SVT mellan de bägge nej-sägarna Malin Björk (V) och Anna Maria Corazza Bildt (M) så säger Björk att hon röstade nej för att förslaget inte ger tillräckligt bra skydd till länder som vill förbjuda GMO. Corazza Bildt  röstade däremot nej för att hon tycker att förslaget ger EU-länderna för mycket makt att förbjuda GMO.

    Både GMO-kritiska Greenpeace och bioindustrin är skeptiska till de nya reglerna, men av olika skäl. De säger till Europaportalen att:

    [Lagen] har en del stora brister: den tillåter biotekniska företag att förhandla med valda regeringar och exkluderar det starkaste rättsliga argumentet för att förbjuda GMO-grödor – bevis att det gör skada på miljön, sade Marco Contiero, ansvarig för EU:s jordbrukspolitik på Greenpeace i ett uttalande till Europaportalen.

    Jeff Rowe, ordförande i branschorganisationen EuropaBio säger i ett uttalande att

    Medlemsländerna kommer att ges makt att förbjuda produkter som har godkänts på EU-nivå, och de kommer tillåtas att basera dessa förbud på icke-vetenskapliga grunder.

    Förra året så minskade GMO-produktionen i EU med 3 procent, enligt ENDS Europe.

    Vad tycker Sverige ?

    Vad den svenska regeringen kommer att driva för GMO-politik nu när EU-länderna har ökad makt är dock oklart. I november lade Sveriges representant ner sin röst i regeringens första GMO-omröstning i EU som handlade om GMO-bomull och raps. ”Min instruktion var att jag skulle lägga ner rösten, utan att ge en röstförklaring”, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket, som representerade Sverige vid omröstningen. Enligt Kurowska är detta en ny situation att Sverige inte följer rådet från EU:s

    Sverige har alltid gått på den vetenskapliga linjen. Och i det här fallet har jag bara en instruktion att följa från departementet, det är helt enkelt att vi inte har följt den vetenskapliga linjen, som varit brukligt i Sverige, säger hon till Sveriges Radio.

    Varken miljöminister Åsa Romson (MP) eller landsbygdsminister  Sven-Eric Bucht (S) ville då kommentera frågan innan den nya regeringen formuleras sin GMO-politik, vilket regeringen fortfarande inte verkar ha gjort. På ett seminarium den 23 januari som sändes i SVT sa Charles Beskow, politisk sakkunnig på miljödepartementet, att regeringen håller på att se över sin linje.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.