Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hotad fågel stoppar vindkraftpark utanför Gävle

  Wdp Offshore AB har fått slutgiltigt nej från Mark- och miljödomstolen för att bygga en vindkraftpark i havet utanför Gävle. Orsaken är att vindkraftverken skulle störa den rödlistade alfågeln.

  Företaget ville bygga 210 vindturbiner på en bank utanför gästrikländska kusten. Just den banken är alfågelns rastplats på resan mot häckningsplatserna i fjällens björk- och videskogar. På grund av detta är området skyddat enligt Natura 2000, och länsstyrelsen i Uppsala har tidigare sagt nej till vindkraftparken.

  – Vi är förvånade, vi tycker att det är tråkigt och att det är ett felaktigt beslut. Vi har använt den bästa expertisen man kan hitta i Sverige och just påvisat att beståndet av alfågel kommer inte påverkas av den här vindkraftparken, säger Göran Dalén som är vd för Wpd Offshore till P4 Gävleborg.

  – Det är en art som är på nedåtgående och vi har ett särskilt ansvar i Sverige att skydda den, svarar professor Kjell Larsson som studerar alfåglar.

  WPD Scandinavia AB, som Offshore AB är en del av, får därmed ge upp sina planer på en vindkraftpark med 300 turbiner, som var tänkta att kunna producera el till en miljon hushåll.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.