Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hundratals i protest mot gruvor

  Stort demonstrationståg drog genom Jokkmokk under lördagen.

  ”Sluta gräva i våran jord, Sverige är inget smörgåsbord” – det var ett av budskapen från de cirka 300 personer som demonstrerade i Jokkmokk i går, samtidigt som Jokkmokks marknad pågick för fullt.

  Demonstrationen, för ett gruvfritt Jokkmokk, arrangerades av Fältbiologerna, Urbergsgruppen, Nätverket inga gruvor i Jokkmokk, RUSA (Rätten för Urfolket Samerna), Naturskyddsföreningen Jokkmokk, Jåhkågasska sameby, Sirges sameby, Tuorpon sameby, Sierri sameby och Udtja sameby.

  Fältbiologerna skriver i ett pressmeddelande att frågan samtidigt inte bara berör Jokkmokk, utan att man är orolig för den utveckling som sker över hela Sverige idag.

  Maria Tranvik, från Fältbiologernas gruvnätverk, säger i pressmeddelandet:

  En gruva är bland det värsta ingrepp man kan göra i naturmiljön och får konsekvenser för stora områden för lång tid framöver. Förgiftade marker och vattendrag är tyvärr ofta förknippat med gruvdrift. Det är med oro vi ser på den senaste gruvläckan i Talvivaara i Finland, vilket rankas som en av Europas största miljökatastrofer i modern tid.

  Föreningens ordförande, Salomon Abresparr, kommenterar saken så här:

  Den politik regeringen för tar inte hänsyn till miljö och hållbarhet. Inte heller till lokalbefolkning eller ursprungsbefolkning. Därför protesterade vi tillsammans med lokalbor och samer mot den gruvboom som hotar Jokkmokk.

  I Norrbottens-Kuriren kan man i dag läsa om Nils Walkeapää, representant för det samiska språkröret RUSA, som var en av gårdagens talare:

  ”Han liknade det vid ´tidernas största skövling och förstörelse av naturmark´ som hotade rasera grunden för alla samiska kulturförutsättningar och krävde att ´utländska lycksökare förbjuds härja i vårt land´ och att nuvarande minerallagstiftning slängs i papperskorgen och skrivs om.”

  *** Mer om gruvor: Missa inte senaste Klotet i Sveriges Radio, som i veckan hade något av en uran special, bland annat med spännande debatt mellan Matilda Ernkrans (S) och Eva Flyborg (FP).

  Missa inte heller gårdagens Konflikt i Sveriges Radio, Gruvdrift eller rovdrift?, med långt och intressant reportage från Sydafrika.

  Och varför inte passa på att också läsa dagens ledare i Dagens Nyheter, som verkar tycka att svensk uranbrytning inte är så farligt.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.