← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Jämtländska vattendrag återställs till ett mer naturligt tillstånd

Foto: CC0 Public Domain

För att kunna stärka ekosystemen i sjöarna Näkten, Revsundssjön och Locknesjön genomförs nu projektet Triple Lakes, där områdena återställs till hur de såg ut innan människans ingrepp på 1800-talet. Stenbumlingar och andra naturliga hinder placeras i vattnet för att kunna öka den biologiska mångfalden vad gäller framförallt fisk och insekter. 

De tre sjöarna Locknesjön, Näkten och Revsundssjön har nu hamnat i fokus för vattenvårdsprojektet Triple Lakes, som Havs- och Vattenmyndigheten genomför tillsammans med Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och de tre kommunerna Bräcke, Östersund och Berg. Alla tre områden är uppsatta som Natura 2000 för sina höga naturvärden och de medverkande i projektet hoppas nu på att ytterligare kunna stärka den biologiska mångfalden i området.

I vissa vattendrag har fisken försvunnit. Men då kan man återskapa populationer från närliggande bestånd. Men det finns ofta rester kvar som kan återhämta sig om man skapar en fin miljö, säger Pierre Samuelsson, biträdande projektledare till Östersundsposten.

De stora stenar och andra hinder som togs bort under 1800-talet för att underlätta för timmerstockarna som fraktades vattenvägen ska nu läggas tillbaka för att istället underlätta för fiskar, flodpärlmussla och insekter, skriver bland annat Natursidan.se i ett inlägg. För att göra det lättare under frakten sprängdes berg och åarna rätades ut.

Trots att områdena klassas som Natura 2000 finns ändå en viss problematik med övergödning i vissa delar, något man nu också hoppas kunna minska genom att återställa området till hur det var tidigare. Dock finns ännu inga synliga problem med försurning, mycket tack vare den kalkrika berggrunden i området. Kalkens basiska egenskaper gör att de sura ämnena, till exempel kolsyra som bildas från koldioxid, neutraliseras.

Visst handlar det dels om fiskevård, men lika mycket om bättre vatten i sjöarna. Vi kommer också förbättra lekplatser för röding i både Locknesjön och Näkten, säger projektledaren Malin Bernhardsson till Östersundsposten.

 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra