Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  ”Kan innebära slutet för Fennovoimas kärnkraftsprojekt”

  Foto: Fennovoima

  Ett kroatiskt bolag med 26 000 euro i eget kapital lovar investera över 150 miljoner euro i ett kärnkraftsbygge i norra Finland. Utpekas nu som bulvanföretag för ryska intressen.

  Turerna kring kärnkraftsprojektet Fennovoima fortsätter. Ända fram till deadline för ansökan i förra veckan var det oklart vad som skulle ske. Osäkerheten gällde främst om tillräckligt många investerare hemmahörande inom något EU- eller EES-land skulle gå in för att säkra de 60 procent ”inhemskt ägande” som den finska regeringen kräver för att projektet ska få starta, en regel tänkt att väga upp de 34 procent som ryska statliga kärnkraftsjätten Rosatom sitter på.

  Finska energibolaget Fortum som förra året aviserade att man skulle gå in i projektet hoppade överraskande av i slutskedet. Men med bara en timme kvar av tidsfristen lämnades en ansökan in, och det stod klart att ett kroatiskt bolag, Migrit Solarna Energija, med moderbolaget Migrit Energija bakom sig, vill medverka i kärnkraftsprojektet.

  När det okända kroatiska bolaget, som bildades 2012 och som hittills mest sysslat med småskalig förnybar energi, presenterades som ny delägare med en andel på knappt nio procent, tog det inte lång tid innan misstankar framfördes om att det kan vara fråga om ett bulvanföretag för ryska intressen. Migrit Energija är en liten aktör med 26 000 euro i eget kapital och ingen tidigare erfarenhet av kärnkraft, som nu alltså ska investera 159 miljoner euro i ett kärnkraftsprojekt i norra Finland. Finansieringen sägs visserligen komma från olika finansinstitut, men skulle det visa sig att det handlar om ett bulvanföretag ”kan det innebära slutet för Fennovoimas kärnkraftsprojekt”, säger riksdagsledamot Mauri Pekkarinen (C) till Yle (som samlat alla sina artiklar om Fennovoima här, och som ovanstående faktauppgifter kommer ifrån).

  Sveriges radios Ekot rapporterar att ryska medier hävdat att det kroatiska bolaget egentligen drivs av ryska affärsmän, och Antto Vihma, forskare inom bland annat internationell klimatpolitik på Utrikespolitiska Institutet i Finland, säger till Ekot:

  – Om det går som en rysk mellanhand, pratar som en rysk mellanhand, så kan det mycket väl vara en rysk mellanhand, och det vore inte första gången på den europeiska energimarknaden.

  TT Nyhetsbyrån skriver att arbets- och näringsministeriet i Finland begärt en utredning och vill ha grundliga tilläggsuppgifter om det kroatiska bolaget. Om 60-procentkravet gällande ägarbasen inte uppfylls kan ministeriet avslå ansökan utan fortsatt behandling.

  ___

  Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om planerar svenska stålbolaget SSAB att investera i Fennovoima-projektet. Supermiljöbloggen har hört av sig på mejl till SSAB med frågor om hur bolaget ser på den senaste tidens händelseutveckling. Mer information om detta följer.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra