Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraftsindustrin liknas vid en maffia

  Korruptionsskandal nystas nu upp i Sydkorea.

  Problemen med det radioaktiva vattnet som läcker ut i Fukushima i Japan har förmodligen bidragit till att den senaste tidens händelser i Sydkorea hamnat i skymundan. Men i en längre artikel i The New York Times som publicerades för några dagar sedan kan man läsa om Sydkoreas kärnkraftsindustri som drabbats av ett stort antal skandaler de senaste månaderna. Det hela ska ha gått så långt att landets premiärminister liknat industrin vid en maffia.

  I artikeln framgår att det under många år har funnits alldeles för nära kopplingar mellan det statliga kärnkraftsbolaget i landet, dess underleverantörer och de företag som utför tester av alla de delar och komponenter som används i reaktorerna.

  Den senaste historien, som uppdagades i våras efter ett anonymt tips, rymmer allt från förfalskade kvalitetscertifikat till stora summor pengar som betalats ut som mutor.

  Förra månaden gick det att läsa i The Korea Herald om ett fall där flera högt uppsatta personer vid jätteföretaget Hyundai Heavy Industries gripits misstänkta för att ha mutat anställda på Korea Hydro & Nuclear Power Corporation, bolaget som driver landets kärnkraftverk. Innan dess ska en anställd vid kärnkraftsbolaget ha gripits efter att polisen hittat motsvarande 534 000 dollar i kontanter i mannens hus, pengar som till största delen kommit från just Hyundai Heavy Industries.

  De många utredningarna pågår fortfarande. Men den senaste tidens skandaler i Sydkorea har enligt artikeln i The New York Times lett till att många nu börjar ifrågasätta både kärnkraftens säkerhet och dess egentliga kostnader.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.