Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Idag är det Black Friday och den närmsta månaden kommer svenskarna julshoppa för miljontals kronor. Två nya studier belyser faktumet att konsumtionssamhället inte bara är dåligt för miljön, utan också för vårt välmående.

    I en ny studie från Göteborgs universitet undersöks attityder och känslor kring klädkonsumtion. Över 100 deltagare har skrivit dagbok om sina inköp under tre månader. Textmaterialet har sedan tolkats av forskare.

    Resultaten visar att de flesta deltagare vill konsumera hållbart och att människor tenderar att förhandlar med sig själva innan de sedan ändå gör onödiga inköp. I studien framkom att det är vanligt att man riktar ilska, frustration och ångest mot sig själv efter att man ägnat sig åt ohållbar konsumtion.

    – [Deltagarna] kände sig misslyckade när de inte klarade att stå emot inköp. Likadant var det när kläderna inte passade, då upplevde de flesta att det är fel på dem, de är de som har fel kroppsform, är för tjocka, säger Magdalena Petersson Mcintyre som står bakom studien. 

    De internaliserade skamkänslorna hängde ihop med en relativt okritisk inställning till klädindustrin i sin helhet.

    – Man tar helt enkelt modeindustrin och klädindustrin för givet. Man accepterar att det ser ut så här, konstaterar Magdalena Petersson Mcintyre, som också reflekterar över hur själva begreppet “hållbart mode” bör förstås som en självmotsägelse:

    –  Mode handlar om förändring medan hållbarhet handlar om att använda samma klädesplagg många gånger.

    Hon menar att tidigare forskning ofta förminskat den roll känslor spelar i att forma vårt beteende:

    – Vi behöver förstå varför människor konsumerar så mycket kläder, vad det betyder för dem och vilken roll det spelar i deras liv. Först då går det att se vilka aspekter som kan ersättas på andra vis.

    Ett sätt att göra detta är att titta på människor som konsumerar mindre än genomsnittet.

    I en kommande europeisk studie om lycka, konsumtion och alternativa livsstilar kunde forskare konstatera att personer som är medlemmar i omställningsgrupper släpper ut 16 procent mindre koldioxid än det lokala genomsnittet. Deras ekologiska fotavtryck från klädinköp visade sig vara särskilt lågt  86 procent mindre än studiens kontrollgrupp.

    Omställningsmedlemmarna visade sig också ha en positiv inställning till sina egna liv i en högre utsträckning än genomsnittet. 

    – Vår studie visar på materialismens pris. Även om vi inte tror det så är det dåligt för vårt välmående att samla på sig massa prylar, menar Diana Ivanova, en av författarna till artikeln. Och en av hennes medförfattare påpekar:

    – Tidigare forskning visar att altruistiskt beteende, som till exempel ideellt arbete, korrelerar med både välmående, lägre utsläpp och miljömedvetna vanor.


    Supermiljöbloggen skriver om konsumtions(o)vanor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

    >Läs mer om vad vi vill göra här!

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.