Kött- och mjölkkonsumtionen riskerar tvågradersmålet
Forskare på Chalmers har kommit med en ny studie som visar på att fortsatt ökande kött- och mjölkkonsumtion kan riskera tvågradersmålet. Möjliga effektiviseringar och förbättringar inom jordbruket kommer inte att räcka för att fortsätta dagens ökande konsumtion om vi ska hålla målet, inte ens om utsläppen från energianvändning och transporter minskar till nära noll.
Utsläppen från jordbruket kan fördubblas till 2070 vilket skulle göra det nästintill omöjligt att klara tvågradersmålet. De tre viktigaste sätten för jordbruket att minska växthusgasutsläpp är genom produktivitetsförbättringar (främst inom boskapssektorn), särskilda tekniska lösningar och genom mänskliga kostförändringar. Trots förväntade framsteg inom tekniken menar forskarna att vi måste minska kött- och mjölkkonsumtionen om vi inte hittar helt nya tekniska lösningar.
År 2050 beräknas lamm- och nötkött stå för hälften av de globala jordbruksutsläppen medan ost- och mjölkprodukter uppskattas stå för en fjärdedel. Att vi håller på att missa tvågradersmålet är däremot inget nytt, bland annat rapporterades det nyligen i SVT kopplat till den nya forskarrapporten från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till