Köttkonsumtionen ökar trots dålig ekonomi
Trots ekonomisk osäkerhet och stigande livsmedelspriser ökar svenskarnas konsumtion av kött och andra animalieprodukter. Detta trots att det leder till hög miljöbelastning, ohälsa och mindre pengar i plånboken.
Under 2024 ökade konsumtionen av kött med 2,1 procent och landar totalt på drygt 80 kilo per person och år, visar Jordbruksverkets rapport. Denna trend är ekonomiskt kostsam för konsumenten eftersom kött är relativt dyrt, men än mer problematiskt blir det när det miljömässiga perspektivet vägs in.
Köttproduktion är känd för att vara en av de mest resurskrävande och förorenande formerna av livsmedelsproduktion, vilket resulterar i höga utsläpp av växthusgaser, stort vatten- och markanvändande, och bidragande till förlust av biologisk mångfald. Dessutom visar forskning att hög konsumtion av kött är relaterad till ohälsa.
För den som söker ett mer ekonomiskt, hälsosamt och miljövänligt alternativ är vego ett starkt kort. SCB:s Konsumentindex visade i början av året att även om matpriserna generellt sett fortsätter att stiga, finns det tydliga fördelar med att överväga vegetariska alternativ som är relativt billiga. Vissa vegetariska livsmedel, som purjolök, har sjunkit markant i pris – med över 32 procent från januari förra året till januari detta år. Dessutom visar forskning att en vegetarisk kost i genomsnitt är betydligt billigare och har många hälsofördelar i jämförelse med animalisk kost.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till