Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kraftig ökning av metan i atmosfären

  Kolgruva i västra Australien.
  Kolgruva i västra Australien. (CC BY-SA 3.0 beskuren) Foto: Calistemon (CC BY-SA 3.0, beskuren)

  Halterna i atmosfären av växthusgasen metan har ökat snabbt på kort tid. Det är ovälkomna nyheter för klimatet, eftersom metan är kraftigt värmande och starkare än koldioxid i ett kortare perspektiv.

  Ska vi hålla oss under 1,5 graders uppvärmning måste vi ge oss på metanet, säger forskaren Lena Haglund Isaksson till Sveriges Radio.

  Haglund är verksam vid Institutet för tillämpad systemanalys i Wien och har bedrivit forskning om metan under 20 år. Som en följd av mjölk- och köttproduktion samt utvinning av fossil energi står människan för hälften av det årliga tillskottet i atmosfären. Metan frigörs även vid biologisk nedbrytning och är en del av kolets naturliga kretslopp.

  Den ökade metanhalten i atmosfären beror i dagsläget inte främst på den idisslande boskapen (som rapar ut metan), utan i hög grad på fossilindustrins aktiviteter. Det handlar om att gasen läcker ut från nyöppnade kolgruvor och senare års expanderande utvinning av skiffergas i Nordamerika, skrev NyTeknik redan för två år sedan. Det är också känt att fossilaindustrin underrapporterat utsläppen av metan, till exempel i samband med naturgasutvinning.

  Faran med metan har uppmärksammats på senare år. Vid klimatmötet i Glasgow slöts något oväntat en överenskommelse mellan 100 länder om krafttag för att minska metanutsläppen med 30 procent fram till år 2030. Det skulle kunna minska uppvärmningen med 0,2 grader, vilket skulle vara ett väsentligt bidrag för att klara Parisavtalets mål om maximalt 1,5 grader höjning av världens medeltemperatur till år 2100.

  Metanet skiljer sig från koldioxid i flera avseenden. Metanets växthuseffekt är väsentligt starkare i det korta loppet. Under en 20-årsperiod stänger metanet in 70 till 80 gånger mer värme än vad koldioxid gör, men omloppstiden i atmosfären är bara cirka tio år. Koldioxid stannar däremot kvar under hundratals år, i vissa fall över tusen, och ger därför större effekt. Det finns även långt mer koldioxid än metan i lufthavet. Koldioxidhalten uppgår just nu till cirka 420 parts per million (ppm), medan metanhalten är 1,9 ppm – dock snabbt ökande även den, alltså.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.