Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kristdemokraterna om Rockströms förslag: ”Vi är positiva till att pröva möjligheten”

  Magnus Oscarsson, miljöpolitisk talesperson för partiet, menar att det gäller att fundera över vilka åtgärder som i slutändan minskar utsläppen maximalt på det globala planet.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Magnus Oscarsson, miljöpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, skriver i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  Kristdemokraterna har alltid varit med och drivit på för att Sverige ska ha höga ambitioner när det gäller klimatomställningen. Det finns redan ett brett politiskt samförstånd kring att Sverige 2030 ska ha en fossiloberoende fordonsflotta. Kristdemokraterna och Alliansen enades om målet att Sverige till 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av klimatgaser. Miljömålsberedningen jobbar med frågan nu och vi ser att en bred överenskommelse krävs för både klimatets och för näringslivets skull. Johan Rockströms förslag är att öka takten i den riktning vi redan har stakat ut. Vi är självklart positiva till att pröva möjligheten, men samtidigt måste vi vara försiktiga så att vi inte låter det bästa bli det godas fiende. Det finns en viss risk att vi flyttar runt utsläppen i världen eller kväver vår egen industri. Därför måste Sverige internationellt aktivt driva på för offensiva klimatöverenskommelser.

  Förtjänsterna med Rockströms förslag är uppenbara: Vi ökar pressen på samtliga samhällsaktörer. Samtidigt är frågan global, och då måste vi fundera över vilka åtgärder som i slutändan minskar utsläppen maximalt på det globala planet.

  Jag förutsätter att vi nu kommer att diskutera även Rockströms utspel inom Miljömålsberedningen och ser fram mot en bred, långsiktig överenskommelse mellan partierna, men jag hoppas att också näringslivets aktörer är med för klimatets skull.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  Polarbröd om Rockströms förslag: ”Vi stöttar det – mänskligheten behöver ställa om”

  OX2 om Rockströms förslag: ”Vi skulle få se många nya affärsmodeller och företag”

  Socialdemokraterna om Rockströms förslag: ”Sverige ska vara ett land som driver på”

  Sverigedemokraterna om Rockströms förslag: ”Riskerar att påverka vår konkurrenskraft”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.