Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lägre elpriser med utbyggd vindkraft i södra Sverige

  Ett av den här vinterns främsta kännetecken har varit de rusande elpriserna. Nu visar en ny studie att elpriserna hade kunnat vara 30-50 procent lägre om exempelvis en havsbaserad vindkraftspark hade funnits i södra Sverige.

  I Sverige produceras mycket energi, vilket bland annat gör att vi kan exportera förhållandevis mycket hållbar energi till andra länder. Dock, ett problem är att vattenkraften från norra Sverige, varifrån en stor del av den svenska energin kommer från, är svår att överföra till södra Sverige och att det paradoxalt nog kan leda till att Sverige som helhet kan ha energibrist.

  Överskottsenergin från norr säljs ofta till närliggande områden i Finland och Norge. Oftast diskuteras problemet i termer av brist i överföringskapacitet och vikten av att bygga ut det svenska kraftnätet för att avhjälpa just det här problemet. Ett annat sätt att se på problemet kan vara att vi tidigare haft regional kärnkraft som sedan inte ersatts med utbyggnad av regionala förnybara energikällor som sol- och vindenergi.

  Det är med detta som utgångspunkt som resultaten i en ny studie blir intressanta: att produktion av vindkraft i Södra Sverige hade kunnat hålla elpriserna nere. Studien visar att om det funnits en havsbaserad vindkraftspark i södra Sverige hade elpriserna kunnat vara 30-50 procent lägre under hösten 2021. 

  Vi simulerade elsystemet som det såg ut i höstas, och sedan lade vi till antingen 1,8 GW kärnkraft eller 3,5 GW havsbaserad vindkraft i södra Sverige för att se vilken påverkan det skulle haft på elpriserna, säger Markus Wråke, VD på Energiforsk som utfört studien.

  Förutom vindkraft finns i studien kärnkraft producerad i Södra Sverige med som alternativ. Fördelen med kärnkraft är att den inte är väderberoende, medan den kanske mest kända nackdelen är dess potentiella miljöpåverkan. Dock, det som framförallt talar emot att bygga ut kärnkraften i relation till att bygga ut vindkraften är att kärnkraften är mycket dyrare och tar längre tid att bygga ut än vindkraften.

  Till sist, och något som det pratas väldigt lite om, är att elpriserna även skulle kunna bli lägre om Sveriges historiskt sett extremhöga energibehov minskade. Det handlar dock då om stora förändringar i hur vi lever, reser, bor och konsumerar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!