(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Leander: ”Mycket negativa konsekvenser för Artprojektets viktiga arbete”

Foto: Ewok Jorduman

Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur regeringsbeslutet om vad som ska hända med det svenska Artprojektet dröjt.

I artiklarna Artdatabanken om regeringens beslut: Vi är bestörtaRegeringen avgör Nationalnyckelns framtid nästa vecka, samt Folkpartist uppmanar regeringen att ändra sig om Artprojektet har vi beskrivit hur regeringen gång på gång dröjt med att ge besked om vilka prioriteringar och förändringar man vill se inom projektet som följd av att man samtidigt skurit ned på anslagen med tio miljoner kronor.

Bild på Nationalnyckel-böcker
Foto: Nationalnyckeln

I dag tröttnade Helena Leander från Miljöpartiet på att besked aldrig kommer. I en skriftlig fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), som Leander skickade in i dag, skriver hon:

bild på Helena Leander (MP)
Helena Leander, MP. Foto: Riksdagen

Det svenska artprojektet har bedrivit ett banbrytande arbete. Hittills har man hittat över 2 400 nya arter. Det är världens kanske mest ambitiösa försök att beskriva ett lands växt- och djurliv. Trots detta, och trots att Artprojektets sammanlagt 65 miljoner kronor inklusive museistöd är småpengar i statens budget, beslutade regeringen före jul att minska projektets budget med 10 miljoner. I motsats till tidigare års regleringsbrev framgick dock inte hur medlen skulle fördelas mellan projektets olika delar. Om detta skulle regeringen återkomma senare.

Först var det sagt att regeringen skulle komma med besked 17/1, men det hände inte. Nu, fyra veckor senare, har fortfarande inget besked kommit. 5-7 personer är varslade om uppsägning i väntan på besked. ArtDatabankens chef har nu valt att lämna sitt jobb. Ingen vet vad som ska hända med verksamheten. Detta får naturligtvis mycket negativa konsekvenser för Artprojektets viktiga arbete för att kartlägga och sprida information om den biologiska mångfalden. När avser landsbygdsministern att lämna besked om medelstilldelningen för Artprojektet?”

Svar på denna fråga kommer i nästa vecka.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra