Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lena Ek missnöjd med Vattenfalls planer på nya kolgruvor: ”Det passar inte”

  Samtidigt hoppas miljöministern att hållbarhetskraven på det statliga bolaget ska göra skillnad.

  I tisdags samtalade miljöminister Lena Ek med Annika Jacobson från Greenpeace i Studio Ett i Sveriges Radios P1. Bland annat diskuterade man ett nytt globalt initiativ om klimat och miljö som lanserades i New York samma dag, ”The Global Commission on the Economy and Climate”. Enligt ett pressmeddelande från den svenska regeringen samlar initiativet ledare inom politik, ekonomi och näringsliv från 14 länder och tanken är att man ska analysera kostnader och nyttor av klimatåtgärder.

  När radiodebatten gled in på varför den svenska regeringen, som gärna vill prata om just nyttan av klimatåtgärder, samtidigt tillåter det statliga bolaget Vattenfall att öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland, fick Lena Ek frågan från en av reportrarna på Studio Ett om det inte vore en mer konkret sak att göra att stoppa dessa gruvor än att satsa på den nya kommissionen.

  På det svarade Ek:
  – Finansmarknadsminister Peter Norman har precis introducerat väldigt tuffa hållbarhetsregler för de statligt ägda bolagen. Och jag förväntar mig att det slår igenom också på det här området.

  När miljöministern kort därefter får frågan om hur det kan passa in att Vattenfall då tillåts öppna fem nya kolgruvor, blev svaret:

  – Nej det passar inte och det är precis därför som det finns hållbarhetsregler för de statliga bolagen, alldeles självklart.

  ***

  (01.10.25 in i sändningen)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.